С множество житейски истории в Мартен почетоха приноса на България в спасяването на евреите от Холокоста

На 24.10.2018 г. в гр. Мартен се проведе поредното културно-информационно събитие, посветено на приноса на страната ни в спасяването на евреите от Холокоста, част от инициативите по Комуникационната стратегия на Република България за Европейския съюз през 2018 г.

На жителите на Мартен бяха представени множество истории на наши сънародници, свързани със спасяването на българските евреи от лагерите на смъртта. Сред личностите, чиито истории бяха разказани са тези на Павел Герджиков, Йосиф Герон, Вълка Горанова, Анна Попстефанова и много други. Всички те по един или друг начин не са позволили евреи от България да преживеят ужаса, наречен Холокост. Всички те са укривали нелегално евреи в домовете си и открито са се противопоставяли на провежданата тогава политика, като по този начин са дали пример на своите сънародници и завинаги са останали в паметта на историята.

Жителите на Мартен имаха възможността да се запознаят и с уникална по рода си изложба под надслов „Това, което не ни се случи!“, подготвена от Регионалната организация на евреите в гр. Русе „Шалом“.

Инициативата се организира съвместно от Областна администрация Русе и Народно читалище „Просвета – 1928 г.“, както и с подкрепата на регионалната организация на евреите в гр. Русе „Шалом“. На читалището беше предоставена и книгата „Незабравените лица на спасението“, представяща проявения героизъм на множество българи, помогнали на еврейската общност в годините на Холкоста. Книгата е осигурена напълно безплатно от Организацията на евреите в България „Шалом“.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов