Жителите на Ветово имаха възможност да се запознаят с приноса на България при спасяването на евреите от Холокоста

Местното население имаше възможност да се запознае подробно с историческите събития по време на Втората световна войн

На 22.10.2018 г. в гр. Ветово беше проведено първото от планираните седем културно-информационни събития, посветени на приноса на България в спасяването на евреите от Холокоста, част от инициативите по Комуникационната стратегия на страната ни за Европейския съюз през 2018 г.

Местното население имаше възможност да се запознае подробно с историческите събития по време на Втората световна война, като им беше представен детайлен хронологичен преглед, а след това беше проведена и дискусия относно приноса на родната общественост за спасяването на българските евреи. Специално внимание беше отделено и на кратка видео презентация, изготвена от г-н Милотин Бараков под надслов „Малки истории за голямата история“ и посветена на трагедията на геноцида срещу евреите и на малките истории, свързани с Русе. Сред представените истории бяха тези на първия български морски капитан, участвал в спасяването на евреи  бежанци Антон Прудкин, като през 1941 г. превозва до Светите земи повече от 1200 български евреи, на Зимбул Песах Хаимова, както и на Тонка Обретенова, която през 1942 година организира множество русенци да помогнат на евреи, намиращи се на кораб, закотвен по средата на р. Дунав. Корабът престоява близо цял месец и всеки ден жените от „Дружество добродетел“  успяват да достигнат до блокираните, носейки им храна. Освен това бяха излъчени и още няколко видео материала, свързани с тематиката.

Инициативата се организира съвместно от Областна администрация Русе и Народно читалище „Н. Й. Вапцаров – 1909 г.“, както и с подкрепата на Регионалната организация на евреите в гр. Русе „Шалом“. На читалището беше предоставена и книгата „Незабравените лица на спасението“, представяща проявения героизъм на множество българи, помогнали на еврейската общност в страшните години на Холкоста. Книгата е осигурена напълно безплатно от Организацията на евреите в България „Шалом“.

До края на месеца се предвиждат още шест събития, от които две в Русе и по едно на територията на Мартен, Ряхово, Бъзовец и Дряновец.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)