Отбелязваме приноса на България в спасяване на евреите от Холокоста

Мисия

24-10-2018, 17:24

Снимка:

областна администрация

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Областна администрация - Велико Търново стартира събития в пет читалища в областта

С прожекция на филма  „Българска рапсодия“ на режисьора Иван Ничев Областна администрация - Велико Търново стартира поредица от културно-информационни събития в пет читалища в областта. Инициативите са във връзка с отбелязване приноса на Република България в спасяването на евреите от Холокоста и са част от Комуникационната стратегия на Република България за Европейския съюз.
Събитията включват кратка презентация за историческите събития, свързани със спасението преди 75 години на българските евреи по време на Втората световна война, както и прожекция на филма „Българска рапсодия“. 
Днес се състоя първото събитие в залата на Първо българско читалище "Еленка и Кирил  Д. Аврамови" в Свищов. Пред ученици от свищовските училища  д-р Цанко Стефанов - главен експерт в областна администрация, председателят на Общински съвет Свищов д-р Кристиян Кирилов и Румяна  Кузева - началник отдел „Образование и Култура“ в общината, представиха пред учениците целта на инициативата. 
"Един от най- хуманните актове не само в българската,  но и в световната и в европейската история е спасяването на около 50 хил. български евреи от депортирането им в лагерите на смъртта на нацистка Германия. Хуманността, с която държава, църква и гражданско общество в България брани живота на своята еврейска общност е исторически факт, пораждащ заслужена гордост в поколения българи. В тези години на изпитание високохуманната идея обединява всички в името на живота.", каза Цанко Стефанов.
Филмът е копродукцията между България и Израел е българското предложение за наградите „Оскар“ през 2014 г. в раздел „Най-добър чуждестранен филм“. В него участват млади и утвърдени български актьори, сред които: Стефан Попов, Кристиян Макаров, Анжела Недялкова, Стоян Алексиев, Татяна Лолова, Димитър Рачков, Васил Михайлов, Георги Мамалев и други.  Прожекциите са безплатни, насочени са предимно към младежка аудитория.
Сред целите на събитията са: да се информира обществеността в област Велико Търново за 75-годишнината от спасението на българските евреи по време на Втората световна война, да се съхрани паметта за важното историческо събитие, а също и младите хора да се възпитават в дух на толерантност и приемане на културното многообразие.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов