Круизния туризъм по Дунав обсъдиха на работна среща

На срещата експерти от различни институции представиха данни и анализи

Директорът на Общинско предприятие “Русе aрт” Мариaн Савов и представители на Туристическия информационен център в Русе участваха в уъркшоп, който се проведе в столицата и беше посветен на круизния туризъм по река Дунав. Събитието предхождаше Седмия годишен форум на Стратегията на Европейския съюз за Дунавския регион. На срещата експерти от различни институции представиха данни и анализи за това как се развива круизният туризъм по реката и какви са тенденциите.

Безспорно Русе е най-голямото дунавско пристанище на България и като такова посреща най-голям брой круизни кораби почти целогодишно, тъй като сезонът вече се е удължил до толкова, че първите туристи по реката тръгват в ранна пролет, през март, а последните идват малко преди да започне зимата – през ноември.Другите пристанища, които най-често посрещат кораби, са Видин, Никопол, Оряхово. Туроператорите поставиха въпроса с липсата на кадри, чието решение е пряко свързано с удовлетворяване на търсенето от страна на постоянно увеличаващия се брой туристи от цял свят, които искат да пътуват с кораб по Дунав.

На срещата в столицата присъстваха представители на Министерството на туризма, преподаватели от Софийския университет, правили проучвания в сферата на круизния туризъм, туроператори, областни управители, кметове, представители на Асоциацията на дунавските общини, на Изпълнителна агенция за проучване и поддържане на река Дунав и на Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)