Зам.-кметът д-р Страхил Карапчански се срещна с проф. Самуил Рефетов

Тази седмица г-н Рефетов е на посещение в родния си град

Днес зам.-кметът по европейско развитие в Община Русе д-р Страхил Карапчански посрещна в кабинета си американския учен, роден в България, Самуил Рефетов.

Тази седмица г-н Рефетов е на посещение в родния си град. Той разказа за дейностите и проектите, по които работи в сферата на медицината. Г-н Рефетов сподели, че обича Русе и винаги, когато е в България, се прибира в родния си град. От своя страна, д-р Карапчански представи проектите, по които Община Русе работи към момента. Той разказа за цялостното преобразяване на крайбрежната ивица и изграждането на кейовата стена, които коренно ще променят визията на тази част от града и ще отговарят на всички европейски стандарти. „За нас е гордост, че хора като Вас са посланици на Русе и представляват асоциацията, която се прави с България“ сподели още д-р Карапчански.

В края на срещата д-р Карапчански подари статуетка на г-н Рефетов, която да му напомня за свободния дух на Русе.

***

Самуил Рефетов е американски учен от еврейски произход, роден в Русе, България. Изследва връзката между човешките генетични аномалии и дефектите на щитовидната жлеза при регулирането, синтеза, транспортирането и действието на хормона. Откривател е на синдрома на резистентност към тиреоидните хормони, който е наречен на негово име. Избран е за доктор хонорис кауза на университетите в Каляри, Италия и на Свободния университет в Брюксел. Носител е на 29 почетни награди и отличия от научни институции и асоциации в областта на медицината, общественото здраве, биохимията и медицинската физика.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов