Кметът Пламен Стоилов се срещна със световноизвестния учен проф. Самуил Рефетов

Мисия

15-06-2017, 11:34

Снимка:

Пресцентър Община Русе

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Цяла стая с капачки събраха в УМБАЛ – Русе за кампанията по обзавеждане на Детското отделение

Гостът заяви, че винаги, когато посещава България, се връща в родния си град и отбеляза значителната промяна в облика на Русе

Днес, кметът Пламен Стоилов се срещна със световноизвестния учен и русенец акад. проф. д-р Самуил Рефетов, придружен от неговото семейство и съученика му Веселин Петров.

Проф. Рефетов заяви, че винаги, когато посещава България, се връща в родния си град и отбеляза значителната промяна в облика на Русе. Неговото семейство остана впечатлено от архитектурата и Паметника на свободата. Вчера те посетиха Историческия музей, за да разгледат изложбата „120 години френско училище“, а по-късно днес професорът ще посети Русенски университет „Ангел Кънчев“ за среща с ръководството и екипа на факултет „Обществено здраве и здравни грижи“, като ще бъдат обсъдени възможностите за участие в международни проекти. Стоилов подари на проф. Рефетов картина, изобразяваща дунавския бряг и поздравителен адрес по повод 80-тия му рожден ден, който отбеляза на 11 юни тази година. Русенският градоначалник не скри възхищението си от значителните успехи на проф. Рефетов и казаи, че се чувства горд русенец да прославя града на световно ниво. Той му пожела да се връща често и да продължава в същия дух, с всеотдайност и професионализъм да работи в името на науката. Проф. Рефетов от своя страна подари на кмета книгата на Любен Рабчев „От Калифорния до Стълпище“ с посвещение от автора, както и фотография – дело на сина му Рефетов - младши.   

Проф. Самуил Рефетов е роден на 11 юни 1937 г. в Русе. Учи във френското католическо училище „Санта Мария“, а от 1977 г. е редовен професор по медицина, експерт по ендокринология, педиатрия и генетика. Продължително време работи като директор на лабораторията по тиреоидни заболявания към университета, в последствие директор на програмите за специализация по ендокринология. През 1989 г., след 20-годишни проучвания, открива причината на Рефетовия синдром, която е мутация на рецептора на щитовидния хормон. Откритието му оказва влияние за развитието на генетиката, ранната профилактика и лечението на тиреоидните заболявания в световен мащаб, за което Самуил Рефетов е предложен за Нобелова награда за медицина. Чете лекции в различни университети в Италия, Белгия, Япония, Англия, Канада, Еквадор. Избран е за доктор хонорис кауза на университетите в Каляри, Италия и на Свободния университет в Брюксел. Носител е на 29 почетни награди и отличия от научни институции и асоциации в областта на медицината, общественото здраве, биохимията и медицинската физика, автор е на над 500 научни труда. През 2012 г. получава наградата на Американската ендокринна организация „Фред Кондрак Кох“ за цялостен принос в ендокринологията. Владее английски, испански, френски и италиански. Понастоящем ученият работи в Чикагския университет в САЩ.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)