Номинираният за Нобелова награда проф. Самуил Рефетов посети Историческия музей

Животът

15-06-2017, 11:25

Снимка:

РИМ

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Разгледа експонати, разказващи за историята на френското училище Notre Dame de Sion, чийто възпитаник е бил и той

Проф. Самуил Рефетов посети Историческия музей и разгледа изложбата „120 години френско училище“. Той беше придружаван от съпругата си и свой съученик Веселин Петров. Номинираният за Нобелова награда българин, който от години живее в Америка, бе посрещнат от директора на музея проф. д-р Николай Ненов, Ренета Рошкева, уредник в отдел „История на България 15-19 век“ и Мариана Димитрова от отдел „Нова история“.

Самуил Рефетов с интерес разгледа представените в изложбата експонати, разказващи за историята на френското училище Notre Dame de Sion, чийто възпитаник е бил и той преди да отпътува от България. Двамата с Веселин Петров си припомниха любопитни случки от своето обучение. Сред показаните снимки те разпознаха свои преподаватели, разказаха за начините и методите им на преподаване, обясниха как са изглеждали ученическите униформи на момчетата и на момичетата, спомниха си как е протичал тогава учебния процес и кои са били съучениците им. Пред уредниците на музея Рефетов допълни информацията за своето минало – за семейството си и семейните приятели, за моменти от детството, за познанствата и контактите на фамилията с видни русенци от този период. Професорът от Чикагския университет говори за начина си на живот в Америка, за пребиваването си в България, за децата си.

Семейната история на проф. Самуил Рефетов е във фокуса на изследване и на д-р Диляна Иванова от Фийлд Музей, Чикаго. В Националната научна конференция „Етнографските музеи на българските градове“, която се проведе в Русе през изминалия уикенд, тя направи презентация, свързана с изявите на паметта в пространството на виртуалната музейна изложба. Пред етнографи и музейни специалисти, тя разказа за срещата си с Рефетов: „Проф. Самуил Рефетов е един от имигрантите, които ми позволиха да запиша интервю с тях в уловията на дома си в Чикаго. Част от разговора ни протече като фото интервю, тъй като докато разглеждахме снимки по стените на апартамента му и ги фотографирах, той ми разказваше техните истории“. Фамилната история на професора ще стане достъпна в подготвящата се в момента изложба в дигиталното пространство на “Куфарът на имигранта. Виртуален музей на българите в Северна Америка” – проект, създаден и ръководен от Американския научен център в София. Негов автор и ръководител е д-р Диляна Иванова. Тя пояснява: „Изложбата за Самуил Рефетов ще съдържа не само негови фотографии, документи и разказ, тя ще съдържа и географски карти, които ще покажат житейската му траектория като имигрант. Чрез тази визуализация като компонент в експозицията, посетителите ще могат още по-комплексно да вникнат в биографичната изложба“.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов