Обсъдиха дигитализацията при съхраняване, популяризиране и представяне на историческото наследство

Мисия

04-11-2016, 17:33

Снимка:

РИМ

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Бардът Чухов гостува в Русе

Темата бе част от Панаира на музейните изложби

Дигитализацията в процеса на съхраняване, популяризиране и споделяне на културно-историческото наследство бе един от фокусите в днешната работна програма на участниците в Панаира на музейните изложби, който се провежда в Русе. Учени и музейни специалисти от България и чужбина разказаха за възможностите и достиженията на своите музеи в тази област, представиха проекти, споделиха добри практики. За дигитализирането на местното наследство говориха уредници от музеите в Габрово и Тутракан. Искрен Великов от Регионален исторически музей – Русе разказа за процеса на дигитализация на 33 албума от времето на социализма и качването им в облак, а Стефана Минчева представи виртуалните изложби на Регионалния етнографски музей в Пловдив в Google Cultural Institute. Доц. д-р Пламен Захариев от Русенския университет запозна присъстващите с детайлите от проекта за интерактивна визуализация на древноримското културно наследство в трансграничния регион между България и Румъния (ARCHIVE), който се изпълнява по програма „Interreg V-A Румъния – България”, финансирана от Европейския фонд за регионално развитие и се реализира в партньорство с Регионален исторически музей – Русе и Музея на националната история и археология – Констанца, Румъния. Цвета Ненова от Сдружение „Европейски пространства 21” говори за дигитални траектории на човешките съдби, www.pametta.com . Пред гостите на събитието бе представен и софтуер за управление на колекциите. Темата за дигитализацията бе в основата на изложенията и на чуждестранните гости - Богдан Шандрич от Националния институт за наследството в Букурещ, Саня Божек от Археологическия музей в Загреб и Масимо Негри, Президент на Европейската музейна академия.

Важен и ключов за форума акценти бе поставен върху възможността за мобилност на колекциите. Музеи от цялата страна представиха своите пътуващи изложби и разясниха подробности около начините за тяхното експониране в други музеи. Целта на тази част от работния панел бе да послужи като средство за обмяна на опит – знания, идеи и мнения, както и представяне на успешно реализирани вече практики. За първа година Министерството на културата, Община Русе и Регионален исторически музей – Русе обявиха конкурс за проект на самостоятелна и съвместна мобилна изложба, а най-добрите бяха наградени.

Вторият ден от Панаира на музейните изложби, който тази година събра повече от 100 участници – музейни специалисти и заинтересовани лица, започна с приветствия от официалните лица – Екатерина Джумалиева, експерт в Дирекция „Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства”, която прочете и поздравителен адрес от министъра на културата Вежди Рашидов, Борис Хаджийски, председател на Сдружение ”Български музеи” и Ива Чавдарова, началник на Отдел „Култура” в Община Русе. Началото на работната програма даде домакинът на форума проф. д-р Николай Ненов, директор на Регионален исторически музей – Русе. В третия ден от Панаира на музейните изложби участниците ще посетят Аудио-визуалната експозиция „70 години Русенски университет – летопис на растежа” и Националния музей на транспорта.

 Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"