Бардът Чухов гостува в Русе

Мисия

04-11-2016, 17:14

Снимка:

РБ "Любен Каравелов"

Автор:

Русе утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

XII Русенска педиатрична конференция „Горещи точки в педиатрията“

Той представи новите си книги „Камуфлаж” и „Сбогуване с нарцисизма”

В традиционните литературни инициативи в Русенската библиотека се проведе творческа среща с писателя Петър Чухов. Светът на модерната поезия, писаното слово и хайку бяха в центъра на вечерта. Интересният гост- поет и музикант, представи пред русенската публика  новите си книги  „Камуфлаж” и „Сбогуване с нарцисизма”, и двете издания на „Жанет 45“. За автора и неговите книги говориха литературният критик д-р Пламен Пенев и  театроведът Крум Гергицов. 

 

"Отронването на една дъждовна капка и поезия на мигновението", така Крум Гергицов представи творчеството на автора. Поетичният сборник „Сбогуване с нарцисизма” включва стихове, писани през последните години, някои от които са печелили награди в национални конкурси за поезия. В „Камуфлаж“ Петър Чухов се изкушава да смесва жанровете – част от разказите звучат като импресии, други наподобяват съновидения с фантастични персонажи. Това не е класическа проза и затова е интересна, бидейки хипотеза на видимия свят, вариант на преживяното – разполагане на биографичното в канавата на неслучилото се, на желаното, на пропуснатото.

 

Много въпроси и провокирани размисли за модерния прочит на времето от съвременника бяха отправени към госта. Публиката реагира спонтанно на изключително синтезираната символика и метафоричните образи в стиховете, които авторът прочете. Китарата, която беше символ на вечерта и на едно от любимите творчески занимания на поета, остана безмълвна, вероятно защото той пожела да контактува само чрез словото със своите почитатели и приятели на съвременната българска поезия.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов