Реплики на експонати ще разказват истории за старите русенци

Инициативата е в рамките на проекта „В къщите на стария Русе“

Майстори от Дунавската задруга на народните художествени занаяти изработват близо 20 реплики на експонати от Регионалния исторически музей в Русе, представящи света на русенци от преди два века. Сред тях са уникален абажур, кукла Коломбина, албум за снимки, украсен с мотиви от брюкселска дантела и други. Всички предмети са в специфичен стил, съчетаващ в себе си местната традиция, идващата от Европа нова мода и влиянието на Ориента.

 В изработването на репликите участват 20 майстори, като по някои от предметите работят едновременно двама души.

Предвижда се изделията да бъдат готови в средата на октомври, след което  ще бъдат предоставени на Регионалния исторически музей в Русе и ще бъдат подредени в изложба.

 Инициативата е в рамките на проекта „В къщите на стария Русе“, финансиран от Общинска фондация „Русе – град на свободния дух“ и ВН –социален проект на Еконт.

 Целта на проекта е да се даде възможност на русенските майстори да проучат и усвоят някои уникални и старинни по своята технология ръчни дейности, свързани с бита на старите русенци. От друга страна изработването на реплики на образци от фондовете на музея ще даде възможност, чрез повече изложби, да се увеличи броят на  хората, които  ще надникнат в къщите на стария Русе  през Възраждането. Времето, когато има значим разцвет на занаятите в дунавския град. За това свидетелстват документи за дюкяни и работилници в централната част на Русе. Продуктът, който са създавали майсторите,  невероятни български облекла,  резби, предмети за дома, е съпътствал живота на няколко поколения русенци и е формирал чувство за общност и памет.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"