Второ издание на Международен фестивал на пясъчни скулптури Русе‘2016

Темата тази година е „Спортна слава, световни и олимпийски символи“

За втора година Община Русе е домакин и организатор на Международен фестивал на пясъчни скулптури Ruse Sand Fest’2016., който ще се проведе на кея от 26 май до 4 юни 2016г. Темата на тазгодишното издание е „Спортна слава, световни и олимпийски символи“, посветена на 2016г, в която Русе е европейски град на спорта.

За участие във фестивала са поканени световно известни имена: Сударсан Патнайк от Индия, Дютераж Беноа от Франция, Александър Книш от Русия, Андраш Виски от Унгария, Андрей Молоков от Чувашия. Българските участници са Даниел Кънчев от Русе, Светлозар Лисичков от София, Калоян Тодоров от Бургас. Всеки от тях е лауреат на десетки скулптурни симпозиуми и световни артистични събития. Кoнсултанти на фестивала са известните скулптори Руслан Коровков от Русия и Ирина Тафлевская от Украйна. Ruse Sand Fest’2016е състезание между майсторите на пясъка, които ще премерят талант и вдъхновение, провокирани от спорта. В рамките на 10 дни ще изваят скулптури, представящи водни спортове, тенис, хокей, конна езда, художествена гимнастика, фигурно пързаляне, футбол и сумо. След звездната Алея на киното на кея в Русе ще блесне Алея на спортната слава от пясък.

700 тона пясък от кариерата на КАОЛИН АД бяха транспортирани до пясъчната площадка на кея в Русе, където асистентите на скулпторите вече подготвят пясъчни пирамиди с площ 25 кв.м и височина 3 метра. Тази година Международен фестивал на пясъчни скулптури Ruse Sand Fest’2016предвижда и пясъчна академия за млади скулптори, които ще изработят по-малки пясъчни фигури под ръководството на големите майстори. Младите таланти вече работят по своите проекти на тема спорт. Тази тема вълнува и най-малките почитатели на играта с пясък - децата на Русе. Седем детски градини заявиха участие в пясъчната работилница за деца, а 4 от тях подготвят общ проект – изработване на пясъчна мозайка с логото на кампанията „Русе – Европейски град на спорта“.

Друга изненада на фестивала е пясъчният бар, който ще работи на кея през цялото време на събитието и след него. Барът ще бъде открит на 26.05.2016г. с концерт на БИГ БЕНД РУСЕ.

На 27.05.2016г. от 19 ч. ще бъде даден официалният старт на състезание по пясъчно скулптиране на тема: „Спортна слава, световни и олимпийски символи” и ще бъде открита работната площадка на фестивала. В рамките на Международния фестивал на пясъчни скулптури е предвидена богата съпътстваща програма, която включва интересни събития, концерти и лятно кино на открито, входът е свободен. Церемонията по награждаването на тазгодишните лауреати на Ruse Sand Fest’2016е на 3 юни от 19:00 часа, когато официално ще бъде открита и Алеята на спортната слава. Събитието ще завърши с концерт „ BG Рок легенди” с участието на Йордан Караджов ( Група „Сигнал”), Стенли (”Тангра”), Милена Славова, Валди Тотев („Щурците”), Дичо ( “D2”).

Пясъчната работилница за деца е в събота на 4.06.2016г. от 10:30ч. с талантите на ОДЦКИ – Русе, Бате Енчо и Концерт на Росица Кирилова.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов