В очакване на Авиорали „Русе 2016“

На 28 и 29 май

Състезание с дронове, въздушен бой с кордови самолети, радиоуправляеми хеликоптери и демонстрация на въздушни спортове, издигане на топловъздушен балон ще могат да наблюдават зрителите на 10-тото Авиорали организирано от Спортен Модел Клуб – Приста. Събитието, което ще се проведе на 28 и 29 май на летището в Щръклево, се реализира с финансовата подкрепа на Общинска фондация „Русе – град на свободния дух“ в рамките на кампанията „Русе – Европейски град на спорта 2016“.

Над 40 участника от цялата страна и Румъния са заявили своето участие в спортното мероприятие.

Изключително богатата програма тази година включва и един много нов, развиващ се много бързо спорт: скоростни надбягвания с дронове, управлявани дистанционно посредством видео очила и камера на борда. Моделите постигат скорости до над 100км/ч, като практически нямат ограничение в движението си в пространството. В груповите гонки надпреварата изисква пълна концентрация и технически умения на пилотите за майсторското им управление.

В частта за радиоуправляеми хеликопери ще могат да се наблюдават моделите и майсторско управление и аеробатика на най-дейните и атрактивни пилоти в България.

Полет по гръб, на нож, махало са само част от това, което са способни да представят участниците.

Въздушният бой е дисциплина, в която на самолета се прикача лента и противника трябва да я отреже с витлото на самолета си и да кацне здрав.

В края на събитието желаещите зрители ще могат да се повозят на балон или да опитат сами да управляват авиомодели на специализиран комютърен симулатор, който ще е достъпен за всички, които искат да усетят тръпката от летенето.

 

 

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)