КЗК блокира продажбата на „Дунарит“

“Емко“ е собственост на бизнесмена Емилиян Гебрев

Комисията за защита на конкуренцията е блокирала сделката за придобиване на акциите на оръжейния завод в Русе „Дунарит“ от фирма „Емко“, собственост на оръжейния бос Емилиян Гебрев.
„Дунарит“ е едно от предприятията собственост на банкера Цветан Василев, чиято Корпоративна търговска банка (КТБ) фалира през 2014 г., а решението на антимонополната комисия идва само седмица след като ДАНС започна проверка на договори, сключени от кандидат-купувача с държавната „Кинтекс“.

В определението на КЗК е записано, че сделката по продажбата на фабриката засега трябва да бъде спряна временно. Като причина за това се посочват течащи спорове между акционери, участващи във веригата на собствеността на завода, заради навлизането на нов съдружник. В момента вече е заведено и търговско дело и докато то не приключи, от КЗК отказват да разглеждат искането на „Емко“ да придобие „Дунарит“

Акциите на русенския завод, както и дяловете на прекия му мажоритарен собственик – „Кемира“, са обект на запори от НАП и от синдиците на фалираната КТБ.

“Емко“ е собственост на бизнесмена Емилиян Гебрев, бивш служител на „Кинтекс“ и дългогодишен играч на оръжейния пазар. Както около всеки наш оръжеен търговец и с неговото име са свързани маса скандали. Миналото лято покрай една от сделките си Гебрев беше отровен заедно със сина си с рядка отрова и едвам го спасиха – беше в кома.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов