Скандален оръжеен бос иска да купи „Дунарит“

Животът

16-02-2016, 10:22

Снимка:

ruse-news.com

Автор:

Ruseutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

КЗК проверява купувача на Дунарит

Държавата ще опита да си върне „Дунарит“

Това е фирмата за търговия с оръжия и боеприпаси „Емко“

Фирмата за търговия с оръжия и боеприпаси „Емко“ ЕООД, собственост на скандално известния оръжеен бос Емилиян Гебрев, иска да придобие русенския военен завод „Дунарит“.
Това става ясно от производство на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), публикувано на сайта на институцията.

„Дунарит“ е едно от предприятията собственост на банкера Цветан Василев, чиято Корпоративна търговска банка (КТБ) фалира през 2014 г. След фалита на банката лицензът на завода беше отнет, но съдът спря решението на Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия и сигурност и предприятието заработи отново. Държавата тогава се отказа да обжалва съдебното решение.

По-късно инвестиционната компания LIC33 на Пиер Луврие се опита да купи дяловете на Василев в няколко предприятия, включително и „Дунарит“ и БТК, но сделката беше спряна от властите.

Засега няма информация как точно и с кого се договаря сделката, като се има предвид, че акциите на русенския завод, както и дяловете на прекия му мажоритарен собственик – „Кемира“, са обект на запори от НАП и от синдиците на фалиралата Корпоративна търговска банка.

“Емко“ е собственост на бизнесмена Емилиян Гебрев, бивш служител на „Кинтекс“ и дългогодишен играч на оръжейния пазар. Както около всеки наш оръжеен търговец и с неговото име са свързани маса скандали. Миналото лято покрай една от сделките си Гебрев беше отровен заедно със сина си с рядка отрова и едвам го спасиха – беше в кома.

През 2001 г. митническата служба на САЩ задържа кораб с негова доставка от 30 млн. патрони (за Калашник) за Никарагуа. През 2006 пък избухна скандал с фирмата в Македония покрай 3 български камиона с картечници МГ-3 и 33 минохвъргачки М-43, взети от местната казарма “Гоце Делчев”. Оръжието е трябвало от Македония през България да замине за трета страна и да се отзове в четвърта. Иначе по документи е било претопено в металургичния завод “Тито”.

„Емко“ има отношение и към изгърмелите складове в Челопеч като един от големите купувачи на артилерийски гилзи. Складове на „Емко“ гърмяха край Севлиево на 12 ноември 2011 г.

„Емко“ изплува и покрай скандала „Терем“, когато беше заловен незаконен износ на стока с двойна употреба за Сирия. След започналите проверки на службите за сигурност в завода в Търговище бяха открити пет 152-милиметрови самоходни гаубици. Първоначално се твърдеше, че са били подготвени за незаконен износ, но после бе „установено“, че са оставени за ремонт от фирмата на Гебрев по редовен договор с военното министерство.

През 2014 г.  чрез Полша беше осъществена сделка за десетки хиляди неуправляеми ракети – безнадежнно стара конструкция – образец 1955 г. Парадоксът е, че се счита, че ракетите по руско-полско-българската доставка са отишли в ръцете на звена от … Свободната сирийска армия!

През 2012 г. “Емко“ беше единственият кандидат-купувач на ВМЗ- Сопот, но сделката се провали, а в последствие държавата се отказа да приватизира финансово затруднения завод.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов