Държавата ще опита да си върне „Дунарит“

Животът

19-08-2015, 10:32

Снимка:

ruse-news.com

Автор:

RuseUtre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

КЗК проверява купувача на Дунарит

Данъчните запорираха акциите на "Дунарит"

Предприятие което бе купено от Цветан Василев с кредити от фалиралата банка

Държавата прави опит чрез синдиците на КТБ да си върне големи предприятия като военния завод “Дунарит”, “Петрол” и други, които бяха купени от Цветан Василев с кредити от фалиралата банка.

От публикувания във вторник списък с кредиторите на КТБ става ясно, че “Дунарит” фигурира в него с вземане от близо 85 млн. лв. То обаче е под условие, че ще стане валидно, ако извършените прихващания бъдат обявени за недействителни.
Първоначално “Дунарит” имаше близо 70 млн. лв. кредити от КТБ. Предприятието успя да ги заличи с цесии и прихващания на влогове в КТБ за близо 85 млн. лв. Половината от тях са срещу влогове на бизнесмена Едоардо Миролио в КТБ, който се смята за близък до Василев.
По същата схема като с “Дунарит” бяха заличени и кредитите, с които бяха купени “Петрол” и още няколко големи предприятия. Впоследствие собствеността в “Петрол” премина в ръцете на Гриша Ганчев. Синдиците обаче са оспорили прихващанията в съда.
Ако съдът признае исковете, сделките за заличаване на кредитите ще се окажат недействителни. Това ще даде възможност на държавата чрез синдиците да поиска предприятията да върнат заемите. Ако не са в състояние да го направят, синдиците ще имат възможност да продадат предприятията. Така държавата ще си върне част от парите, които бяха дадени за изплащане на влоговете в КТБ.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов