Засилват контрола на градския транспорт в Русе

Стоилов обеща безпощадна война на пътните хулигани

"На 15 възлови кръстовища в Русе има монтирани камери, които могат да бъдат контролирани и при нужда да се обръщат да следят различни части от тях. Това е първи етап от изграждане на цялостна мрежа за видеонаблюдение в града. През следващата година ще бъдат предвидени средства, които да позволят монтирането на още камери с възможност за засичане и на скоростта на движение на преминаващите моторни превозни средства. Така войната срещу хулиганите по пътя, които ежедневно застрашават живота на русенските граждани, ще бъде безпощадна. Повдигнати пътеки, видеонаблюдение онлайн свързано със системите на МВР, които разпознават до детайли автомобила и хората, които са в него, съчетано със засичане на скоростта ще даде възможност за най-ефикасна превенция."

Това заяви кметът на Русе Пламен Стоилов и неговият заместник инж. Димитър Наков по време на откриването на Центъра за контрол и управление на градския транспорт в града днес.

Сред присъстващите бяха още зам.-кметовете д-р Страхил Карапчански, Наталия Кръстева, народните представители Свилен Иванов, Пламен Нунев, Светлана Ангелова.

Центърът е реализиран в рамките на проекта за "Интегрирана система за градски транспорт на Русе", осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Регионално развитие".

Целта на Центъра за контрол и управление на градския транспорт е да поддържа системи за контрол чрез събиране на информация за управлението на трафика, видеонаблюдение и GPS позициониране на возилата в реално време.

Той е позициониран в сградата на булевард "Скобелев" 45, която ще бъде свързана с оптична връзка с административната сграда на местната власт на площад "Свобода" 6. Там ще се помещава и отдел "Транспорт" на Община Русе.

"Центърът за контрол и управление на градския транспорт работи в тясна свързаност с всички системи, които касаят транспорта - светофарните уредби, тикет - системата, GPS-контрола и видеонаблюдението. През тази седмица ще започнат работа служителите в Центъра, които вече са подбрани. Цялото звено, което управлява и осъществя контрола на обществения транспорт, ще бъде концентрирано тук. На първия етаж ще заработят и гишетата за приемане на заявления и места за зареждане за електронни карти", каза още Стоилов, като добави, че целият мащабен проект за Интегрирана система за градски транспорт в Русе приключва до 15 декември и трябва да бъде отчетен до 15 януари 2016 г.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов