Данъчните запорираха акциите на "Дунарит"

Отнася се за всички компании, които продава Цветан Василев

Националната агенция за приходите (НАП) е наложила запор върху акции и дялове в шестте предприятия, които LIC33 обяви, че купува за по 1 евро от Цветан Василев, съобщава в. "Труд", позовавайки се на свои източници.

Става въпрос за БТК, "Дунарит", "Авионамс", ГАРБ, НУРТС и "Фърст диджитал". Преди няколко дни белгийският гражданин Пиер Луврие заяви, че ги е купил чрез фирмата си LIC33 от Василев, като е платил за дяловете в тях 1 евро и е обещал да плати дълговете им от около 900 млн. евро към Корпоративна търговска банка (КТБ).

Запорът не позволява акции и дялове от тези предприятия да се продават, залагат като обезпечение, наемат или с тях да се извършват всякакви други действия, но не пречи на самите предприятия да продължат да работят нормално.

От НАП потвърдиха за запора, като посочиха, че той обхваща и шестте посочени фирми, но отказаха да съобщят подробности, пише "Труд".

Изданието се позовава на юристи, според които Данъчно-процесуалният кодекс позволява на НАП да налага такъв запор, когато има вероятност с акциите и дяловете да се извърши сделка, при която продавачът да не внесе данък в бюджета.

По-рано днес съпредседателят на ПГ на Реформаторския блок Радан Кънев призова от трибуната на Народното събрание НАП и временните синдици да предприемат незабавни действия за запор на акциите на предприятията. По думите му със сделката за придобиване на БТК, НУРТС, военни заводи от LIC33 има пряка заплаха за националната сигурност, стабилност и в частност за възможността да бъдат възстановени кредитите на КТБ.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)