Нова система на „Дунав мост” ще следи за радиационни материали

Със средства, дарени от Държавния департамент на САЩ

Модерни портални монитори за засичане на радиация бяха монтирани на входа на ГКПП Дунав мост в Русе.
Системата за радиационен контрол е изградена със средства, дарени от Държавния департамент на САЩ по енергетика, като с нея е заменена старата рамка за засичане на радиация, съобщи Дарик радио.
През съоръжението ще минават за сканиране всички превозни средства, разделени в две ленти - за товарни автомобили и за коли и автобуси. Новата техника е със сигнализатори и видеозаснемане. В момента, в който бъде засечено излъчване от превозно средство, системата ще се задейства автоматично и ще подава сигнал в реално време в Националния координационен център в София, а после и в Агенцията за ядрено регулиране.
Граничните полицаи ще бъдат сигнализирани да спрат превозното средство.
Предстои през този месец служителите на ГКПП Дунав мост да преминат обучение за работа със системата. Очаква се тя да влезе официално в действие в края на юни.

Порталната система за радиационен контрол бе изградена първо на южната ни граница, а след това и на всички останали български ГКПП-та. Тя е свързана с едно от изискванията за покриване на критериите за присъединяване към Шенгенското пространство - на граничните пунктове на външните граници на ЕС България да има изградени портални монитори за предотвратяване на трафик на ядрени елементи. Въпреки че ГКПП Дунав мост е вътрешна граница, там също ще се осъществява такъв контрол.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов