Русе и Гюргево настояват за разширение на Дунав мост

Двата града искат да се възобнови и фериботната връзка

Русе и Гюргево настояват за разширение на Дунав мост. Това е позицията на областния управител на Русе Стефко Бурджиев и председателя на Окръжния съвет на Гюргево Василе Мустъця, която те изразиха на среща в румънския град, съобщиха от пресслужбата на губернатора. И двамата се ангажират да търсят съдействие от съответните министерства и ведомства, както и потенциални инвеститори.
Това е поредно искане за допълнителна връзка между двата съседни града над Дунав. Преди месец депутатът от БСП Добрин Данев съобщи, че румънски депутати от Гюргево са извадили готов идеен проект за нов мост над Дунав при Русе. „Групата за приятелство с Румъния ще изготви съвместен меморандум и протокол, с който да се поиска подкрепата на двете правителства“, заяви Добрин Данев.
В момента се подготвя и протокол, регламентиращ временната организация на движение по Дунав мост, налагаща се от ремонта на румънския участък, както и отговорностите на компетентните институции и фирмата-изпълнител. Тя предвижда приключване на ремонта на моста на 15 декември 2015 г. В хода на разговорите са били коментирани възможности за облекчен режим на движение по Дунав мост с оглед подобряване условията за комуникация между бъдещите бенефициенти и партньори по одобрени проекти.
Преди седмица Русе поиска да бъде възобновена и фериботната връзка със съседно Гюргево. Пускането на фериботи между двата съседни града на Дунав се налага заради започналия ремонт на Дунав мост 1, който вече създава затруднения в трафика между двете страни, обясниха от Областната управа в Русе.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов