Връчиха сертификати на стажанти в общината

На студенти от Русенския университет

Кметът Пламен Стоилов връчи днес на студенти от Русенския университет сертификати за техния стаж в Община Русе.

При срещата си с младежите, кметът Пламен Стоилов подчерта, че тяхната роля в реализирането на амбициозната програма на кметския екип за възраждането на Русе е ключова. Той допълни, че академичният потенциал е важен фактор за разработването и реализирането на редица проекти, важни за бъдещето на града. Г-н Стоилов им пожела да продължават да се развиват, да бъдат амбициозни и да си поставят високи цели.

Студентите, обучаващи се в направленията „Политически науки“ и „Публична администрация“, проведоха своя стаж в дирекция „Европейско развитие“ в продължение на три месеца. По време на своя стаж те имаха възможност да се запознаят с портфолиото от проекти, които Община Русе изпълнява, както и с техния периодичен мониторинг. Стажантите бяха запознати с политиките на Община Русе, стратегическите документи и отчетите за тяхното изпълнение, които дирекция „Европейско развитие“ изготвя. В тази връзка бяха запознати с местното самоуправление, като имаха възможност да присъстват и на заседанията на Постоянните комисии към Общински съвет Русе. Задачите, които бяха възлагани на стажантите, бяха свързани предимно с проучването на информация по актуални теми, свързани с дейността на дирекция „Европейско развитие“ и изготвянето на доклад на тема „Умни и устойчиви градове“.

Възможността за провеждане на студентски стажове в реална работна среда е добра практика на Община Русе, която осигурява устойчивост на изпълнения в партньорство с Русенски университет проект „СЪПОРТ – Съчетаване на учебните програми с изискванията на работодателите“, финансиран по ОП „Развитие на човешките ресурси“. В подкрепа на партньорството между двете институции е подписано Споразумение за сътрудничество, с което Община Русе и Русенският университет изразяват съгласие да осъществяват съвместни дейности, свързани с подпомагане процеса на обучение и реализация на пазара на труда на студентите от факултет “Бизнес и мениджмънт“.

Ефективното сътрудничество на Община Русе с академичните среди, с което се дава възможност за провеждане на стажове в реална работна среда, е гарант за спазването на един от принципите на Европейската стратегия за иновации и добро управление на местно ниво, а именно: откритост и прозрачност. Ангажиментът на местната власт е свързан с осигуряването на обществен достъп до информация  и улесняване разбирането за това, как се решават обществено значимите въпроси.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов