Наплив от круизни кораби в Русе

120 кораба извършват круизен туризъм по Дунав

Рекорден брой круизни кораби ще спрат през това лято на русенското пристанище. Общо 430 корабопосещения с круизни пътници се очакват в най-големия ни град на Дунав, съобщи директорът на „Речен надзор – Русе” към ИА „Морска администрация” Иван Жеков. Това е с около 100 повече в сравнение с миналата година и рекорд за времето, откакто в града изобщо спират круизни кораби. През цялата 2014-а на русенското пристанище са спрели 328 круизни кораба с 39 800 туристи.

В българския участък на Дунав круизните туристи спират най-често в Русе, Видин или Свищов, обясни Жеков. Това зависи от програмата на туроператорските фирми, които са длъжни преди осъществяването на круиза да заявят посещението в „Морска администрация”.

 

Обикновено се избира по едно българско пристанище, където пътниците да спрат и да се разходят, пише "Монитор". В Русе круизните туристи спират за няколко часа или за един ден. При по-краткия престой обикновено разглеждат центъра на града и някои от музеите. При втория случай корабите спират на русенското пристанище сутринта и тръгват вечерта. През деня туристите най-често разглеждат Иванов-ските скални църкви, които за под закрилата на ЮНЕСКО, и средновековния град Червен. Най-продължителните круизи по Дунав са 16 дни. Те са от град Пасау и до делтата на Дунав и обратно. Популярни са и седемдневните круизи от Пасау до Будапеща. Туроператорите предлагат също и 10-дневни пътувания до делтата и връщане със самолет. Общо 120 кораба извършват круизен туризъм по Дунав, но се очаква броят им да нарасне. Само шест от тях плават под български флаг. Това са „София”, „Русе”, „Русе Престиж”, „Хайнрих Хайне”, „Елегант Лейди” и „Ариана”, които са собственост на българската компания „Дунав турс”. Тя формира пет процента от европейския круизен туризъм.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)