На официална церемония наградиха Почетния гражданин на Русе

В Голямата зала на Доходното здание

Кметът на Русе откри  церемонията по тържественото връчване на наградата „Почетен гражданин на Русе“ и празничния концерт.

На награждаването присъства и председателят на Общински съвет – Русе засл. проф. Васил Пенчев, който лично връчи знаците на удостоените със званието „Почетен гражданин на Русе“.

Г-н Стоилов приветства всички гости и официални лица, както и част от номинираните в кампанията „Посланик на Русе, които пристигнаха специално за празника на града. Той заяви, че за него е изключителна чест да отправи своето приветствие към русенци и към хората, които са се доказали и са заслужили титлата „Почетен гражданин на Русе“. Г-н Стоилов изрази своята благодарност към всички номинирани в кампанията „Посланик на Русе“, които са избрали да присъстват на церемонията и да приемат да работят за Русе и да са лобито на нашия град по целия свят.

На снощната церемония и тържествен концерт с титлата „Почетен гражданин на Русе“ бяха удостоени проф. Ваньо Митев, Вили Икономов, Валентин Донев /посмъртно/, проф. Самуел Рефетов, маестро Георги Димитров и проф. Ангел Пенчев. 

В концерта взеха участие Трио „Вива Тийнс“, Китарен оркестър при НУИ „Проф. В. Стоянов“, талантливи деца като Николай Димитров, Йоана Делимаркова и Тереза Тодорова, възпитаниците на балетни формации „Мираж“ и „Импулс“, Балет при Държавна опера – Русе и др. През цялото време, на екран на сцената се излъчваха картини от Русе в реално време, от камери, разположени в различни части на града. Този ефект предизвика приятни емоции у гражданите, които имаха възможност, стоейки в залата, да наблюдават случващото се в Русе.

 

Маестро Георги Димитров е един от най-значимите съвременни диригенти. Под негово ръководство Русенската филхармония и Русенската опера постигат забележителни успехи у нас и в чужбина.

Проф. Ангел Пенчев е член на Управителния съвет на Българска федерация по тенис. Роден е в Русе и е един от най-добрите тенисисти в България /през периода 1952-1962г/. Създава тенис-центъра в Русе и подготвя десетки шампиони. Удостоен е със званието "Майстор на спорта" и "Заслужил треньор по тенис".

Проф. Самуел Рефетов е роден в гр. Русе през 1937 г. Когато е на 12 г., семейството му имигрира в Белгия и от там след 5 г. в Канада. През 1969 г. започва  работа в Чикагския университет, където и в момента е професор по медицина, специалист по ендокринология, педиатрия и генетика. Ученият изследва връзката между човешките генетични аномалии и дефектите на щитовидната жлеза, като пръв в света, през 1969 г., описва "синдрома на RTH", наречен по-късно на неговото име. За откритието си проф. Рефетов е номиниран за Нобелова награда. При последното си посещение в Русе миналата година проф. Рефетов беше удостоен със званието „Почетен гражданин на Русе“, но тази вечер той присъстваше на церемонията.

Проф. д-р Ваньо Митев е роден на 26.03.1954 г. в гр. Русе. Завършва средното си образование във Френската гимназия в гр. София през 1967 г., а висшето си образование по „Медицина” завършва в Медицинска Академия - София през 1982 г., на която днес е ректор.

Вили Икономов е ръководител на вокално студио „Икономов“. Той е известен русенски музикант и преподавател. Възпитаниците на музикално студио „Икономов“ са носители на множество престижни национални и международни награди.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов