4707 русенци празнуват имен ден днес

519 дами носят името Гергана

На 6 май – Гергьовден, в община Русе най-много са празнуващите, които носят името Георги – общо 3051 души. На този ден имен ден празнуват още: Генчо, Гинка, Гергина, Ганчо и дори една жена с името Гюргелена.

Гергьовден е един от най-хубавите български християнски празници, като на този ден се отбелязва и празника на Българската армия, Ден на храбростта, както и Деня на Русе.

На този ден Българската православна църква чества деня на Свети Георги Победоносец – мъченик за християнската вяра, загинал през 303 г. при управлението на римския император Диоклециан.

Широко разпространен е обичаят на Гергьовден да се правят люлки. Те се връзват на високо разлистено дърво. Момците люлеят момите, като това е съпроводено с песни и наричания. Освен люлеенето, традиция на този ден е окачването на кантари, на които хората се теглят, вярвайки, че това е един от начините да бъдат здрави и жизнени през годината. Вярва се още, че както на Еньовден, така и рано сутринта на Гергьовден билките имат особена целебна сила и затова се берат. На този ден ергените кичат със зеленина

дворните врати на любимите си, а момите вият китки и венци и ги слагат в косите си.

Според народните представи св. Георги освен покровител на земеделците, е и най-могъщият покровител на стадата, затова голяма част от обредните практики и обичаите, изпълнявани на този ден, имат за цел да осигурят здраве и плодородие. На Гергьовден рано сутринта се извършва ритуалното извеждане на животните на първа паша. Овчарите отварят вратата на кошарата и която овца излезе първа, украсяват главата ѝ с предварително подготвен венец. В някои краища на страната овчарите гърмят с пушки край стадото, за да изгонят злите духове. Широко разпространен е обичаят на този ден овцете да се захранят с обреден хляб, приготвен от жените.

В община Русе освен 3051 именици, които се казват Георги, празнуват още 519 дами, носещи името Гергана. Гинка се казват 380 жени, а Галя – 324. На Гергьовден имен ден празнуват още Ганка – 170 души, Ганчо – 73, Генчо – 66, Гергина – 60 и др.Снимка на Деня

Аспарухово отбеляза Кръстовден