Кметът на Чикаго поздрави русенци за 6 май

Пламен Стоилов се срещна с проф. Самуел Рефетов

Кметът Пламен Стоилов се срещна днес с проф. Самуел Рефетов, който пристига в нашия град специално за празника на Русе със съпругата и двете си дъщери. Тази вечер номинираният за нобелова награда по медицина русенец, ще присъства на церемонията за почетен гражданин на нашия град. Както е известно, през септември проф. Рефетов получи наградата си, а сега пристига като достоен русенец, част от кампанията за посланик на нашия град.

По време на срещата днес проф. Рефетов предаде на г-н Стоилов писмо от неговия колега – кметът на град Чикаго г-н Рам Емануел. В поздравителния адрес до русенци се казва, че за него е огромно удоволствие и чест да отправи своите най-топли пожелания за празника на Русе.

„Чикаго се гордее да бъде дом на най-голямата българска общност в Съединените Американски Щати, както и с това, че жизнените българска и българо-американска общности са допринесли много за развитието на града в артистичен, културен, икономически и социален аспект“, се казва в писмото.

„До Чикаго и назад, книга, написана от българския писател Алеко Константинов по времето на Световното търговско изложение, проведено в нашия град, представлява още един труд, който представя дългата история на приятелството между Чикаго и България. В допълнение, празненството по случай Националния празник на България през 2014 г., което беше организирано от българското консулство, Фондация Америка за България Археологическа Програма, и американския офис на американския център за изследвания в София, беше проведено в известния музей „Фийлд“, припомня кметът на Чикаго.

„Особено много се зарадвах да разбера, че сте поканили д-р Самуил Рефетов, професор по медицина в Чикагския университет и почетен гражданин на град Русе, да участва в тазгодишния фестивал за Деня на Св. Георги. Д-р Рефетов е блестящ пример за истински чикагски гражданин, който е служил на обществото си чрез своя талант, отдаденост и постижения, и неговите постижения и дейност ни карат да се чувстваме горди. Моля да приемете моите най-добри пожелания за едно чудесно празненство за Деня на Св. Георги и успех във всички Ваши начинания“, пише още кметът на Чикаго до г-н Пламен Стоилов.

Освен писмото, проф. Рефетов поднесе на русенския градоначалник и снимка от Чикаго, както и тениска на Чикагския университет, на гърба на която са изписани имената на всички нобелови лауреати на висшето учебно заведение. Съпругата на проф. Рефетов – Хедър Рефетов поднесе на кмета Пламен Стоилов последната си издадена книга с автограф и посвещение.

„Това е чест не само за мен, но и за русенци. Гордея се, че наши съграждани са толкова успели и признати в Чикаго, един от най-развитите американски градове“, сподели кметът Пламен Стоилов. Той подари на проф. Рефетов статуетка с Паметника на свободата, която винаги да му напомня за родния град.

„От година на година, Русе става коренно различен и все по-красив“, каза още проф. Рефетов по време на срещата си с кмета. Утре той ще е един от гостите по време на специалната среща на кмета с номинираните в кампанията „Посланик на Русе“.  



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)