Мотивират младите русенци да се грижат за природата

Целта е да се създаде отговорно екологично отношение у младите

С три проекта мотивират студентите и младите русенци да се грижат за природата и туристическите обекти, съобщиха от Русенския университет.

По първия проект „Заедно с грижа за дивия Балкан“ е създадена коалицията „Аз обичам Балкана и се грижа за него“ от няколко доброволчески групи – съобщи доц. Маргарита Филипова - „Зелените човечета“ от университета и клубове от СТПЗД „Академик“, морският скаутски клуб „Приста скаут“, клубове от училищата и читалищата на Клисура, Розино, Христо Даново и Кърнаре, и тетевенският клуб по спортно ориентиране „Вежен“. Целта е да се формира екологично отговорно отношение у младите хора и поведение с грижа към природната среда и туристическите обекти. Проектът е с европейско финансиране в тематичната област Устойчиво развитие и опазване на околната среда.

По проекта „Туристическото обаяние на Русе и неговите околности“ ще се обяви конкурс за визуални изкуства – живопис, графика и фотография – поясни Делян Тодоров, който е абсолвент на специалност Промишлен дизайн. В него ще могат да участват студенти, ученици и млади творци от Русе в периода февруари-май тази година, с подкрепата на фондацията „Русе – град на свободния дух“. Партньори на „Академик“ са студентският клуб „Палитра“ и Общинският младежки дом в Русе. Изложба ще представи творбите на младите хора и ще популяризира Русе и неговите природни дадености като туристическа дестинация. Специално жури ще присъди награди.

По третия проект „Демонстрационни пунктове на европейския трансграничен пешеходен туристически маршрут Е-3 в старопланинските хижи Ехо и Козя стена“ е проведена дарителска кампания с подкрепата на фондация „Америка за България“ и Българския център за нестопанско право – информира Стефан Георгиев. Целта е туристическата маркировка от връх Вежен през двете хижи до превала на Троянския проход да се превърне в еталон за България.
Стефан Георгиев съобщи също, че гражданите на Русе могат да посетят от 11 до 21 февруари и интересната фото изложба „Дни на предизвикателствата 2014“, която представя творби от конкурса на десетото издание на българския форум за екстремни спортове, туризъм и екология. Изложбата е наредена в топлата връзка между Ректората и учебен корпус 2 на Русенския университет.

Изпълненител на проектите е  Спортно-туристическото и природозащитно дружество „Академик“ в партньорство с Русенския университет и неправителствени клубове и организации. Те бяха представени на пресконференция във висшето училище от председателя на дружеството, доц. д-р Марко Тодоров, ръководителката на студентския клуб „Зелени човечета“, доц. д-р Маргарита Филипова, зам.-председателят на „Академик“, Стефан Георгиев и организаторът „Туризъм“ и бъдещ дизайнер, Делян Тодоров.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов