60 години обучение на чуждестранни студенти в Русенския университет

35 години Дирекция „Чуждестранни студенти“

60 години обучение на чуждестранни студенти чества на 14 октомври Русенският университет. А неговата специализирана Дирекция „Чуждестранни студенти“, която е домакин на тържеството, навършва 35 години.

Първите чуждестранни студенти висшето училище посреща през 1954 г., когато по решение на държавната власт в Русе се разкрива Подготвително отделение за обучение на чуждестранни граждани по български език и специализиращи дисциплини. То е второто у нас след ИЧС „Гамал Абдел Насър“. В следващите години университетът създава деканат, а по-късно и факултет за чуждестранни студенти. До средата на 90-те години на миналия век в Русе учат чужденци от четири континента – Европа, Азия, Африка и Латинска Америка. През 2002 г. Русенският университет разкрива специализираната си Дирекция „Чуждестранни студенти“, която и днес носи отговорността не само за езиковата подготовка на чуждестранните граждани, но и за социокултурната адаптация и интегрирането им в академичната общност на русенското студентство.

9 дипломатически представители, от които трима посланици, както и областни и общински ръководители очаква университетът за тържеството
в „Канев център”



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов