„Умните банкноти” е един от докладите днес в Русенски университет

Научната конференция е едно от най-значителните събития във висшето учебно заведение

Трима русенци, прочути изследователи в чужбина, ще изнесат доклади  в днешната научна конференция,  организирана от Русенския университет.
Единият от тях е създателят на „умните банкноти“ проф. Валери Маринов от Щатския университет в Северна Дакота. Неговият доклад е на тема: „Умната хартия - брак между една древна технология и съвременната микроелектроника”. Интересното изследване „Висшето образование в някои близки и далечни страни, изпитано на собствен гръб“ е изложението на доц. Костадин Крачанов от турския Университет „Яшар“ в Измир. Третият пленарен доклад е посветен на  „Пътят на едно изобретение до пазара“. Авторът д-р Милен Шишков е от американската фирма за медицинска апаратура “NinePoint Medical” в Бостън.

Над 500 доклада, 1/3 от които на чуждестранни учени, ще бъдат представени на ежегодната научна конференция на Русенския университет и Съюза на учените-Русе, която се открива от 15.00 часа в Канев Център.

Тази година в 30 секции има заявени 630 доклада. Те са на наши учени от български университети, като се очакват гости от Чехия, Словакия, Румъния, Русия, Азербайджан, Казахстан, Сърбия и други държави.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов