Русе е сред областите с най-голяма заболеваемост от рак

Българите с тази диагноза са с 1.5 пъти повече, отколкото преди 20 г.

Заболеваемостта от рак не е еднаква в различните райони в страната. Най-неблагоприятни са числата в областите Русе, Бургас, София-град и Пловдив - над 270 на 100 000 население. Най-ниска е заболеваемостта в Кюстендил, София-област и в Монтана - под 215 на 100 хил. Население, пише 24 часа.

С онкологична диагноза живеят над 270 хиляди българи, над 60% от тях са жени. Петгодишната преживяемост, която е ориентир за ефекта от лечението, у нас обаче е под средната за Европа. Част от обяснението е, че диагнозата се поставя в напреднал стадий, когато възможностите на медицината са вече по-ограничени.

Злокачествените заболявания продължават да се увеличават - днес българите, които чуват за първи път тази диагноза, са с 1,5 пъти повече, отколкото преди 20 г. според раковия регистър. В Европейския съюз тези заболявания са втората по честота причина за смърт след сърдечносъдовите.

Всяка година две от десет жени и трима от десет мъже умират от рак, а диагнозата се поставя на 3,2 млн. души. По последна статистика новорегистрираните за година у нас са вече над 36 600. Това е с 1400 души повече от предишната. Повече от половината са мъже - 54-ма от всеки 100 заболели.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен