Броят на болните от рак расте, за година над 1800 са започнали лечение

Пациентите в Североизточна България ще бъдат значително облекчени в лечението си, когато заработи и линейният ускорител

Всеки ден 10 българи чуват диагнозата рак. И изминалата 2014-а година затвърждава тенденцията за увеличаване на броя на пациентите с онкологична диагноза, въпреки че данните все още не са окончателни. По предварителни данни обаче е ясно, че и тя ще сложи още около 10-11 процентов ръст при новооткритите случаи спрямо предходната година. Това съобщи управителят на "Специализираната болница за лечение на онкологични заболявания д-р Марко А. Марков – Варна" ЕООД проф. Д-р Георги Кобаков.

През 2013-а година регистрираните пациенти с новооткрито раково заболяване са 2152 за областите Варна и Добрич като само за Варна те са 1633. Тези цифри са средно с 11.6 % по-високи от сатитстиката за 2012-а година, когато новооткритите регистрирани са били 1837 за двете области, а само за Варна – 1395.
Първенството продължава да държи ракът на кожата. През последните години обаче се наблюдава неотменна негативна тенденция за сериозен ръст на случаите на рак на белия дроб – средно с по 12.1% увеличение годишно.

Въпреки сериозните кампании за превенция и профилактика на рака на млечната жлеза, той продължава да бъде сред водещите диагнози и на първо място сред жените. Ежегодният ръст при него е около 13 процента. Според статистиката на болницата средногодишно новооткритите случаи само на рак на гърдата за Варна са около 250.

Благодарение на профилактичните програми, каквато СБАЛОЗ – Варна провежда традиционно всяка година, новооткритите случаи са в по-ранна фаза, което увеличава шансовете за преживяемост на пациентките. За съжаление обаче се наблюдава и снижение на възрастта на жените, при които за първи път се открива това заболяване. Единственият сигурен начин да се избегнат тежките последствия от болестта е да се правят редовни профилактични прегледи.

През миналата година СБАЛОЗ работи по няколко такива програми. През миналата година са реализирани 1544 такива прегледи, от които 733 за рак на шийката на матката и 781 – за рак на гърдата. Открити са 11 ракови и 89 предракови състояния, съобщи д-р Светослав Узунов – ръководител на Диагностично-консултативния блок на болницата.

На трето място в статистиката за най-често срещани онкологични заболявания и на първо място сред мъжете е ракът на простатата. Характерно за рака на простата е неговото бавно и подмолно развитие, без почти никаква или слаба, неспецифична симптоматика, което е основната причина много често това заболяване да се диагностицира в късен и напреднал стадий. Затова е особено важно активното търсене, активния скрининг на мъжете над 50 години, дори и при най-малкото подозрение. Семейните лекари би следвало да насочват пациентите от тази възрастова група на преглед при специалист поне веднъж годишно, за да се открива заболяването в ранен стадий, каза д-р Десислав Тасков – онколог-уролог.

Със същия процент на нарастване – около 12, в последните години бележат и онкологичните заболявания на органите на стомашно-чревния тракт. За съжаление, все още новооткритите заболявания са в по-напреднал стадий, което налага сложни и често блокови хирургически интервенции, за да се спаси животът на пациента и да се увеличи периодът на преживяемост. Симптомите, при които пациентът задължително трябва да посети лекар са затруднено преглъщане, повръщане на храната, повръщане на кръв, редукция на теглото, призова д-р Красимир Иванов, началник на отделението по гастроентерология в СБАЛОЗ – Варна.

През последните три години броят на пациентите, които преминават през хирургическото отделение нараства непрекъснато и най-сериозен е той при пациентите, оперирани от заболявания на стомашно-чревния тракт. Натоварено е и отделението по Гастроентерология в болницата, през което миналата година са минали близо 1400 пациенти.

В болницата се надяват, че пациентите в Североизточна България ще бъдат значително облекчени в лечението си, когато заработи и линейният ускорител. Отворени са вече офертите на кандидатите и в най-скоро време се очаква да бъде обявен победителят в процедурата.

Предстои ръководството на болницата да преработи и дългосрочната профилактична програма, която бе подготвена и депозирана преди две години в община Варна с надеждата администрацията и местният парламент да намерят ресурс за стартирането й в следващите години. Зам.-кметът на община Варна д-р Лидия Маринова обеща, че както всяка година и тази, общината ще бъде партньор на специализираната болница в битката със заболяването на XXI век.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов