4 февруари е Световният ден за борба с рак

Въвеждат се по-нови методи на хирургично лечение, а с помощта на авангардни технологии се прецизира лъчетерапията

Идеята е предприета на 4 февруари 2000 г. в Париж, където се провежда Първата световна среща за борба с рака в новото хилядолетие. По време на срещата се приема Парижката харта срещу рака. Следователно се взема и Решение за отбелязване на 4 февруари като Световен ден за борба с раковите заболявания - откриване, лечение и превенция.

Раковите заболявания са водеща причина за смъртността в глобален мащаб. Всяка година над 12 милиона души получават диагноза рак и 7,6 милиона умират от болестта. Специалистите предупреждават, че ако не бъдат предприети съответни действия, през следващото десетилетие над 84 милиона души ще починат от онкологични заболявания. В ЕС раковите заболявания са втората по честота причина за смърт след сърдечно-съдовите. Всяка година две от десет жени и три от десет мъже умират от рак, а на приблизително 3,2 млн. европейци се поставя тази диагноза. Статистиката показва, че заболеваемостта от рак при мъжете и жените продължава да нараства въпреки по-добрата профилактика и лечение. С увеличаването на продължителността на живота и възрастта на населението се очаква и увеличаване на броя на пациентите с рак.

Въпреки това онкологията е най-бързо развиващата се медицинска специалност. За няколко десетилетия сме свидетели на бурно развитие и поява на терапевтични възможности, които позволяват да се увеличи продължителността и да се подобри качеството на живот при това хронично заболяване. Въвеждат се по-нови методи на хирургично лечение, а с помощта на авангардни технологии се прецизира лъчетерапията без да се увреждат по никакъв начин здравите тъкани. В областта на лекарственото лечение вече се прилагат ново поколение медикаменти, т.н. прицелна терапия, които са адресирани към точно определени клетки с конкретни характеристики.

Утвърждаването и разширяването на здравната профилактика на населението и откриването на заболяването в ранен стадий води до по-ниски финансови разходи и възможност за пълно излекуване на пациентите, припомнят специалистите.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов