Абитуриенти от Плевенско изритаха съученик с увреждания от бала

За изключването на Иван от празненството гласували всички от випуска

Абитуриенти от Професионалната гимназия по хранителни технологии в Червен бряг са изритали съученик с увреждания от бала, защото щял да им развали празника. Абсурдната история бе показана в репортаж на News7.

До края на тази седмица се очаква решението на Комисията за защита от дискриминация по казуса - майка на младеж с увреждания от плевенското село Чомаковци е завела дело, понеже синът й Иван не е допуснат до абитуриентския бал - щял да разваля настроението на празнуващите. За изключването му от бала гласували всички от випуска, а никой от педагозите не се намесил да го защити.

Нелепата случка е станала миналата година в Професионалната гимназия по хранителни технологии в Червен бряг, а дискриминацията засегнала жестоко още една девойка от помощната паралелка за деца със специални образователни потребности. Родителите и досега не могат да забравят болката и унижението, което са изпитали те и техните деца, за които полагат толкова грижи.

Още по-тревожно е, че дискриминацията е станала по най-демократичен начин - с гласуване на зрелостниците от випуска по този "неудобен проблем". И с мълчаливото съгласие на техните учители и възпитатели.

"Беше много грозно. Стигнах до социалната мрежа и раздухах проблема, повечето хора бяха на моя страна. След това директорката с още три учителки се нахвърлиха върху мен със заплахи и обидни думи. Думите й бяха следните: "Доведи, ако искаш Иван на бала, но после не отговарям какво ще му се случи"", разказа майката.

Директорката на техникума в Червен бряг отказва коментар по случая, преди да се произнесе Комисията.

"Този директор не е за този пост. Той не може да бъде възпитател. Такова голямо разочарование... Защо беше това отношение? Децата са ни с увреждания, не го крием, но това бе един вид гарва с тях", споделиха потресените родители.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов