Проведе се първото заседание на Секторната комисия в областта на образованието и пазара и труда в Русе

Обсъдени бяха основните акценти в проекта на държавния план-прием за 2015/2016

Днес се проведе първото за тази година заседание на Секторната комисия в областта на образованието и пазара на труда в Русе, съобщиха от Областна администрация Русе. Заместник областният управител на Област Русе Станимир Станчев откри и ръководи заседанието, а участници бяха началникът на Регионалния инспекторат по образование – Русе Димитър Райнов, представители на профилирани и професионални гимназии, средно общообразователни училища и други.

Дискутирани бяха следните теми: Приемане на план-график за дейността на Секторната комисия в областта на образованието и пазара на труда; Съгласуване на предложенията за включване в списък със „защитени професии” в изпълнение на решение на комисията от 28. 08. 2014 година; Основните акценти в проекта на държавния план-прием по професии и специалности в русенска област за 2015/2016 година; Потребности на ВИТТЕ Аутомотив България ЕООД от кадри. Проблеми и перспективи.

Десислав Пенчева – старши експерт в Областна администрация – Русе  запозна присъстващите с годишната индикативна програма за дейността на комисията, включително с датите за заседанията и темите за 2015 година.

Представени бяха предложенията за включване в списък със „защитени професии” от Димитър Райнов, началник на Регионален инспекторат по образование - Русе.  Те предизвикаха широк дебат относно необходимостта от специалности, които да отговарят на потребностите на бизнеса в Област Русе. По този въпрос Станимир Станчев сподели, че бизнеса също трябва да бъде активна страна и всички да си партнират помежду си.

Райнов запозна членовете на комисията с основните акценти в проекта на държавния план-прием за 2015/2016 година, който ще бъде обсъден и съгласуван в заседанието на постоянната комисия по заетост на 28.01.2015 г.

В края на заседанието, Станимир Станчев призова директорите на училищата и гимназиите да изразят своето експертно становище относно въпроси свързани със средното професионално образование в Област Русе, както и проектът на Закона за народната просвета.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов