Публично се обсъди идеята за поемане на дългосрочен дълг от Община Русе

Мисия

22-12-2014, 06:00

Снимка:

Община Русе

Автор:

Ruseutre

Всичко от Автора

Община Русе е избрана за една от четирите общини в България, която ще получи възможност да изпълнява договори с гарантиран резултат. Това заяви зам.-кметът по европейско развитие д-р Срахил Карапчански по време на провелото се в неделя публично обсъждане запоемане на дългосрочен дълг от Община Русе, съобщават от пресцентъра на общината. Дискусията се прави във връзка с участието в пилотната фаза на проект „Разширяване на възможностите на пазара на енергоефективни услуги, предлагани от ESCO компании, за публичния сектор“, с цел реализация на пет инвестиционни проекта в полза на местната общност.

На обсъждането присъстваха още изпълнителеният директор на Сдружение „Регионална енергийна агенция – Русе“ инж. Никола Кибритев и директорът на дирекция „Финансово-стопански дейности“ в Община Русе Емилия Пенева.

Общински съвет - Русе вече е приел решение за участие в пилотната фаза на проекта, която ще обхване СК „Дунав“, Детски ясли №8, №15 и №16 и Детска градина „Слънце“.

Идеята е да се реализират мерки, които да повишат енергйната ефективност на тези сгради. Дейностите ще включват топлоизолиране на външните стени, подмяна на дограмата, топлоизолиране на покривите, подмяна на отоплителнитетела, монтаж на термостатичните вентили, автоматично управление на отоплителната система, подмяна на осветителнитетела и др.

инж.Кибритев посочи за пример спортен комплекс „Дунав“, за който е изчислено, че близо 2 пъти ще намалее потреблението на енергия след въвеждането на мерки за енергийна ефективност. В моментаразходът на енергия е 1357 MWh, а се очаква да намалее до648 MWh.

Максимален размер на дълга за петте обекта ще бъде в размер на 1 384 923,36 лв. с ДДС, като срокътна договора е до 10 год.

При договори с гарантиран резултат инвестицията се поема изцяло от инвеститора и той поема целия технически и финансов риск при изпълнението на договора и достигането на предварително договорените енергийни спестявания.

При този тип договори, дългът възниква с приемо-предавателния протокол, който отразява надлежното завършване и предаване на дейностите от първия етап от договора.

Дългът ще намалява всяка година с договорените гарантирани икономии към Изпълнителя. Общината няма да плаща лихва, а само постигнатите икономии и то не по-големи от гарантираните. Финансирането е изцяло за сметка на Изпълнителя и Община Русе не поема никакъв ангажимент за обезпечаване на кредит.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)