Община Русе с позиция за бронзовите скулптори на Любомир Далчев

Бронзовите момичета са в процес на почистване

Общината в Русе  обяви позицията си относно появилите се в обществото коментари за начина на почистване на две от бронзовите момичета на скулптора Любомир Далчев. От общината заявиха, че почистването е в процес на действие и е част от проект „Благоустрояване и достъпна градска среда на централна градска зона – участък от ул. „Александровска“, площад „Батенберг“ и прилежащите пространства“.

По време на обществено обсъждане, проектът е съгласуван на всички свои нива с Националния институт за недвижимо културно наследство.
В процеса на изпълнението му е заложено почистването на скулптурните фигури и фонтана на пл. „Батенберг“ от натрупания през годините плътен слой замърсявания. След приключването на почистването, следва процес на патиниране, за което в практиката се прилагат различни технологии.

Старата и традиционна технология за черна патина предполага първоначално нагряване на почистената отливка и третирането й със сулфид при висока температура. Възможно е прилагането и на съвременни методи за патиниране, при които се спестява несигурността от нагряването и смесването на химикали „на око“.

Изборът на конкретната технология на патиниране ще бъде консултиран с творческата гилдия, след приключване на дейностите по почистване на фигурите.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов