Фондация „Русе – град на свободния дух” с близо 102 000 зрители за 2014

Кампанията продължава със същия дух и през 2015

81 събития се реализираха през 2014 г. в рамките на кампанията „Русе – град на свободния дух“, съобщиха от община Русе. Голяма част от тях се откроиха със своята иновативност и мащабност. Създадени бяха 156 творчески продукта. Дългият списък от събития стана възможен благодарение на 30 проектни екипа, 3382 активни участници в осъществяването им, 34 доброволци и 89 партньорства, изградени в контекста на кампанията през 2014 г. В резултат, близо 102 000 русенци и гости на града съпреживяха една динамична и пъстра година на фестивали, концерти, творческо експериментиране и споделени емоции.

През 2014 г. фондацията създаде фонд „Лицата на Русе“, който стимулира дейността на талантливи хора, изявяващи се в различни сфери на науката, изкуството, образованието и културата. Шест учители бяха удостоени с титлата „посланик на свободния дух“, бяха подпомогнати международните изяви на четирима талантливи млади русенци и шест творчески екипа.

Това стана възможно и благодарение на 28-те представители на бизнеса, които подадоха  ръка на Фондация „Русе – град на свободния дух“ и доказаха, че в основата на успеха стои пълноценното сътрудничество между публичните институции, бизнеса и гражданското общество.

Данните бяха изнесени на пресконференция във връзка с представянето на отчета на фондацията за 2014 г. На събитието присъстваха Председателят на УС и зам.-кмет по европейско развитие д-р Страхил Карапчански, членовете на УС Ирена Петрова - директор на дирекция „Култура и образование“, Мария Георгиева - гл.експерт „Връзки с обществеността“, Елена Минкова – изпълнителен директор на фондация „Русе – град на свободния дух“ и екипът на фондацията.
“Сред основните цели, които постигнахме през изминалата година са децентрализирането на културните политики, реализирането на нови сътрудничества и поощряване създаването на капацитет в неправителствения сектор“, каза д-р Карапчански.

Фондацията ще продължи  да работи в тази посока и през 2015 г. с цел да провокира нови  творчески идеи, които да превърнат кампанията „Русе-град на свободния дух“ в споделена кауза.            



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов