Рисунка на дете от Русе остава завинаги във фонда на Van Gogh Museum

Момчето спечелило първо място в конкурса Building for Vincent

Рисунка на 12-годишния Джем Мустафа от Русе остава завинаги във фонда на Van Gogh Museum в Амстердам, след като момчето спечели първо място в конкурса Building for Vincent, пише Монитор.

Пейзажът със сини къщи на фона на голямо яркожълто слънце очаровал журито и то избрало творбата на Джем измежду много други на деца от цял свят. В продължение на седмица  - от 11 до 19 октомври миналата година, тя била изложена във фоайето на музея заедно с още осем рисунки на малки художници от Япония, Китай, Русия, Белгия и други страни.

„Деветте творби бяха на едно общо табло, а на метри от тях се намираха „Слънчогледите” на Ван Гог. Толкова съм щастлив, че можах да видя едни от най-известните картини на любимия ми художник като „Селяни ядат картофи”, някои от автопортретите му”, разказа с въодушевление шестокласника от “Дойче шуле” в Русе. Близките на Джем му подарили едноседмична екскурзия в Амстердам с посещение на музея, след като станали ясни резултатите.

За детския конкурс, организиран от Van Gogh Museum, случайно разбрала майката на Джем - Йълдъз Агуш. Направило й впечатление, че синът й, който се занимава по-сериозно с рисуване от втори клас, се интересува живо от творчеството на Ван Гог. За да му е полезна, потърсила информация за великия художник в интернет на страницата на Van Gogh Museum. Прочела, че се организира конкурс за деца на възраст от 4 до 12 години и поощрила сина си да участва.

Джем има и други спечелени конкурси ¬ на Националната библиотека в Полша и на Фондация „Малък Зограф”. И след тези престижни отличия мечтата на момчето е да стане не художник, а архитект.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов