Описите в блок „Теодора” в Русе прекратени за 2 седмици

Собствениците търсят решение за спасяване на домовете си

Описите в злощастния блок "Теодора" в Русе са стопирани за около 2 седмици, пише Стандарт. През този период 30 семейства с ипотекирани имоти ще трябва да решат как да спасят своите домове. Те очакват и становище на банката за евентуално споразумение. По думите им, възможните опции на този етап са да откупят жилищата си, след като бъдат описани от съдебен изпълнител и изнесени на публична продан. Вторият вариант пък е да се договорят за разсрочено плащане.

"Изправени сме пред кошмарна ситуация в търсене на по-малкото зло", коментираха  ужасените от заплахата да загубят домовете си русенци. До ситуацията се стигна, след като обитателите на жилищната кооперация в русенския кв. "Родина" с изненада разбират преди няколко месеца, че са купили ипотекирани жилища. А заради непогасен кредит на строителния предприемач банката иска да обезпечи вземанията си чрез продажба на имотите. Повечето апартаменти и гаражи в новия блок са купени в края на 2009 г. и началото на 2010 г., разказват собствениците. Те твърдят, че притежават нотариални актове и са изплатили своите жилища.
Отчаяни и разгневени, собствениците направиха жива верига, за да спрат насрочения завчера опис на съдия-изпълнител в блока.

40-ина русенци препречиха опасаната с ленти входна врата на жилищната кооперация. Пред разбунтувалите се семейства частният съдебен изпълнител обясни, че няма насилствено да влезе в домовете им. После Иван Хаджииванов ги покани на среща в неговата кантора. До опис на повечето жилища така и не се стигна, но и решението на казуса засега остава с множество неизвестни. Все пак няколко от злощастните обитатели на блок "Теодора" във вторник доброволно са допуснали съдебен изпълнител, разбра се по-късно. Описани са два от общо 30 апартамента, 2 магазина и няколко паркоместа.

Завчера в Русе беше и строителният предприемач Явор Блъсков, който заяви пред събралите се купувачи, че дружеството му разполага с активи да се покрият задълженията. По думите му за публична продан са описани други около 90 имота - апартаменти, гаражи, магазини, офиси и паркоместа, в същия блок. Според строителния предприемач е по-добре банката да не описва имотите на хората, а да продаде тези други негови имоти, които са необитаеми. Все още остава неизяснено обаче дали те покриват задълженията към банката.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов