Протест заради бронзовите скулптури в Русе

Българските художници с писмо до Вежди Рашидов

Отворено писмо по случая със скулптурите на Любомир Далчев в Русе изпрати Съюзът на българските художници до министъра на културата Вежди Рашидов и всички местни институции, предаде БНР. В него председателят на съюза Любен Генов изразява тревогата на колегите си от цялата страна за случващото се с културния паметник, чиито фигури бяха измити с киселина.

Заявяваме твърдото си убеждение, че в случая става дума за недопустимо пренебрежение към традициите, законодателството и културната памет, пише в писмото на Съюза на българските художници по повод свалената патина на две от фигурите, които са монтирани във фонтана на площад "Батенберг" в Русе през 60-те години на 20 век. Тези скулптури са едни от шедьоврите на българското пластично изкуство, категоричен е председателят Любен Генов. Той обръща внимание на институциите, че при изпълнението на четирифигурната композиция е взел участие и русенският скулптор Георги Радулов. За изтръгването на благородната патина не е взето мнението, не само на колегията скулптури, но и на реставраторите. С други думи, пренебрегнати са основни принципи и обществени отговорности.

От Съюза на българските художници настояват да бъдат взети всички необходими мерки за опазването на този ценен паметник, за информиране на културната общественост, за реставраторските мерки и за съставяне на комисия от специалисти, която да поеме отговорност за паметника.

Любен Генов напомня за съществуващия в Министерството на културата специализиран експертен съвет по изобразителни изкуства, който също не е потърсен за съдействие и мнение.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов