Маслото от евкалипт добива все по – голяма популярност

Използва се за лечение на много здравословни проблеми

Маслото от евкалипт става все по- популярно и в козметиката, и във фармацията, и славата му е напълно заслужена, пише zdrave.bg. Евкалиптовото масло се добива от евкалиптовото дърво, типично само за един континент - Австралия. Местното население там отдавна го използва за лечението на различни здравословни проблеми. Австралийските аборигени са го прилагали векове наред, например за сваляне на висока температура.

Самото евкалиптово масло се извлича от листата и клончетата на едноименното дърво, има сладък аромат и действа освежаващо на сетивата. Активният химикал с лечебно действие в евкалипта се нарича цинеол.

Евкалиптовото масло може да се използва за инхалации, за външно приложение – в състава на мехлем, като масажно масло, при производството на паста за зъби, вода за уста, парфюми, ароматизатори за стая, репеленти против насекоми. Напоследък все по-често то се добавя и към смучащи таблетки против кашлица и настинка. Може да се намери като съставка и в много перилни препарати, сапуни, препарати за килими, кучешки шампоани, препарати за почистване на петна.

Евкалиптовото масло притежава антимикробни, антисептични, антибактериални, противовъзпалителни и противогъбични свойства, които са полезни при лечението на много инфекции. Маслото се препоръчва и при лечението на някои определени заболявания и състояния: респираторни инфекции; при рани, изгаряния, язви, обриви; при стрес и умора; при мускулни болки; при лечение на диабет; за дезинфекция на зъбите и устата; за стимулиране на кръвообращението и други.

За производството на само 500 мл евкалиптово масло са необходими 25 кг млади евкалиптови листа и клонки. Имайки предвид колко изобилно расте евкалиптът в Австралия и в други части на света, евкалиптовото масло е сравнително евтино. Може да се намери в почти всеки магазин за здравословни храни, както и онлайн.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)