Защитаваме пред ЕС името "българско розово масло"

Новините

26-06-2012, 11:37

Снимка:

АРХИВ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

По инициатива на сдружението на производители в Розовата долина България е започнала процедура па защита на нанименованието "българско розово масло"

Земеделското министерство е започнало процедурата по защита на наименованието "българско розово масло" на ниво ЕС,

а Инициативата за това е на сдружение на производители в Розовата долина и е за защитено географско указание, съобщава "Капитал daily".Заявлението ще замине за Брюксел заразглеждане, ако домесец никой не възрази нанационално ниво.
 
Ако защитеното наименование за географско указание бъде вписано в европейския регистър, то ще може да бъде използвано само от производителите в този район. За целта производителите ще трябва да докажат, че качествата на продукта на поне един етап от производството зависят от специфични условия в този регион.

 Производителите на розово масло твърдят, че отглежданата в този район "роза дамасцена" се влияе от климатичните и почвени особености на Розовата долина. В защитата още е описан и традиционен начин на производство на маслото. Производителите искат българското розово масло да може да се произвежда в райони в и около Казанлък, Павел баня, Карлово, Сопот, Стрелча, Клисура, Брацигово, Брегово, Твърдица, Чирпан и Стара Загора.

Вписването в европейския регистър на защитени наименования отнема години. В Брюксел се разглежда и се обявява процедура по обществено обсъждане. При нея обаче могат да подават възражения единствено организации от други страни членки. Отново ако има такива, те трябва да бъдат разгледани, а финалът на процедурата е самото фактическо записване на продукта в еврорегистъра и обнародването на решението в Официалния вестник на ЕС.

Горнооряховският суджук е единственият български продукт,кйто фигурира в европейския регистър на защитените наименования.  В момента месопреработватели са подали искания и за вписването на други изделия - филе "Елена", кайсерован врат "Тракия", роле "Трапезица" и два вида пастърма - обикновена и кайзер от говеждо и биволско месо.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов