Броят зимуващите водолюбиви птици

От днес тръгва 39-то поредно преброяване

Преброяването на зимуващите водолюбиви птици в България започва днес и ще продължи до неделя, пише Дарик. Инициативата е на Българско дружество за защита на птиците. В преброяването ще се вземе участие уредникът от отдел „Природа“ към Регионалния исторически музей – Русе Красимир Киров. Специалистите от отдел „Природа“ се включват във всички среднозимни преброявания, като тази година наблюденията в русенския район обхващат поречието на река Дунав от село Бръшлен до Дунав мост.


В дейността се включват също над 100 доброволци и членове на БДЗП и участващите партньори в повече от 40 екипа, които ще посетят всички големи водоеми в България. В същия период ще бъдат преброени птиците и в почти всички европейски страни и страните от Африка. В страната ни ще бъдат обхванати над 200 влажни зони, включващи Дунавското и Черноморското крайбрежие и всички големи язовири и реки във вътрешността на страната, където зимуват водолюбивите птици.Участниците ще отчетат броя, вида и разпространението на птиците.


Партньори в преброяването са Изпълнителна агенция по околна среда, Сдружение за дива природа „Балкани”, Българска орнитологична централа и Федерация „Зелени Балкани”.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)