Честване на Йордановден в Казанлък

На 6 януари ще бъде отбелязан един от най-почитаните зимни празници – Богоявление

От 9.00 ч. ще бъде отслужена Света Божествена литургия в храм „Св. Пророк Илия”. От 10.30 ч. казанлъшки свещеници ще отслужат Богоявленски водосвет в двора на храма, след което започва Литийно шествие от храм „Св. Пророк Илия” до моста на Стара река, намиращ се в близост до входа на парк „Тюлбето“, където ще бъде хвърлен Богоявленският кръст.
За пореден път Община Казанлък организира празничното събитие по ритуалното хвърляне и спасяване на кръста, което с всяка изминала година привлича все повече казанлъчани да се включат. Ритуалът ще се проведе от 11.00 часа.
Според християнската религия денят Богоявление или Йордановден е посветен на Кръщението на Исус Христос в река Йордан и е един от най-тържествените църковни празници. Смята се още за ден на светлината и просвещението. Отбелязва се от православния канон с празничен водосвет. След ритуалното кръщаване на водата свещеникът хвърля кръста в реката или в морето. Мъжете се спускат да го вземат. Вярва се, че ако кръстът замръзне във водата, годината ще е плодородна, а народът - здрав.
На този ден празнуват още хората, които носят имената Банчо, Бистра, Богдан, Богдана, Богoлюб, Богoлюбa, Богомил, Божан, Божана, Божидар, Божидара, Божил, Бончо, Борислав, Борислава, Боян, Бояна, Данка, Данко, Данчо, Йордан, Йордана, Йорданкa, Найден, Теодосий.Снимка на Деня

Прогноза за времето в Плевен и областта - 5 май