Светлана Ангелова: През 2015 г. хората ще могат да избират къде и как да се осигуряват

Това ще е в полза на осигурените лица, смята депутатът

През 2015 година осигурените лица и самоосигуряващите се, родени след 31 декември 1959 г. ще имат възможност да правят избор да се осигуряват или само за пожизнена пенсия във фонд ”Пенсии” на държавното обществено осигуряване /ДОО/, или и в универсален пенсионен фонд, заяви днес зам. – председателят на Комисията по труда и социалната политика в Народното събрание и народен представител от ГЕРБ в 19-и МИР – Русе Светлана Ангелова във връзка с внесения от нея проект за промяна на Кодекса за социално осигуряване, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

„Давайки право на избор на осигурените лица, не зачеркваме капиталовите схеми. Напротив - ще има по-голяма конкуренция между държавното обществено осигуряване и универсалните пенсионни фондове. В никакъв случай тази промяна не е в ущърб на хората. Няма нищо по - демократично от това човек да може сам да избира“, коментира Ангелова.

Осигурените лица,  родени след 31 декември 1959 г., които са осигурявани в универсален пенсионен фонд, могат еднократно да изберат да се осигуряват само във фонд „Пенсии” с увеличена осигурителна вноска в размера на осигурителната вноска за универсален пенсионен фонд. Този избор може да се осъществява еднократно.

С предложения механизъм лицата, родени след 31 декември 1959 г., сами ще имат възможност да решат дали осигурителната им вноска от 5 на сто да постъпва в държавното обществено осигуряване или в универсален пенсионен фонд. Пенсията, която ще получат осигурените лица в универсалния  пенсионен фонд на допълнително задължително пенсионно осигуряване, зависи от натрупаните средства по индивидуалните им партиди във фондовете, подчерта народният представител.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов