Осигуряването на социалните плащания е задача №1 на министерството

Новините

18-08-2014, 12:19

Снимка:

Varnautre,архив

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Ще спасяваме и европарите, обещава министър Йордан Христосков

Служебното министерство на труда и социалната политика ще се заеме, дори и в ограниченото си в два месеца управление, с важни задачи, които са спасяване на забавени европейски пари, договаряне на още такива за нови проекти, намаляване на безработицата, следене на спазването на трудовото законодателство, оптимизиране на осигурителната система и не на последно място осигуряване на всички социални плащания. Задачите представи на пресконференция служебният министър на труда и социалната политика Йордан Христосков. Три жени влизат в екипа на министерството-зам.-министрите Петя Евтимова, Румяна Георгиева и Спаска Петрова.

Задача номер 1 е редновото изплащане в срок на всички еднократни и месечни социални плащания, обяви министър Христосков. Втора задача от списъка е смекчаването на проблема с безработицата в страната ни. За целта ще бъдат използвани познати на пазара на труда мерки, а погледът е насочен и към дългосрочно ангажиране на младежите и на хората с увреждания.

"Плавното и безболезнено извеждане на децата от институциите е друга наша задача", обясни още Христосков и вписа като цел и оптимизацията на осигурителната система.Зам.-мистър Петя Евтимова се зарече, че служебният кабинет ще направи всичко, за да избегне риска от загуба на средства по сегашната Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". Именно заради това на 19 септември комитетът за следене на изпълнението на тази програма ще заседава, когато ще се вземат решения за пренасочване на забавени пари от едни проекти към други, които могат да поемат допълнителни дейности. "Забавените средства не трябва да се загубят", отсече зам.-социалният министър.С договарянето на минималните осигурителни доходи се заема зам.-министър Георгиева, която ще бъде начело и на всички агенции към социалното министерство.Служебният министър на труда и социалната политика обърна поглед и към наводненията в Мизия, като се зарече, че на всички пострадали българи ще бъде изплатена еднократна помощ в размер на 325 лева. Такава помощ вече са получи 1131 граждани, а подадените молби в област Враца са общо 1383.На терен трудовото министерство е изпратило и 745 работници, които да подпомогнат за отстраняването на щетите от наводненията в Мизия.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов