Новите най-добри „готвачи” в Русе

Русе Лайф

08-11-2014, 22:03

Снимка:

arenamedia

Автор:

Наташа Димитрова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Русе отново ще бъде джазстолица

Кулинарно състезание "На върха на ножа" в Русе

Победителите в състезанието „ На върха на ножа”

Теодора Иванова от XII „д“ клас на Професионалната гимназия по туризъм в Русе и актьорът Илия Деведжиев победиха в първото издание на кулинарното състезание за непрофесионалисти „На върха на ножа“, което се проведе днес в ресторант „Балкантурист“.В това необикновено състезание отборите бяха съставени от ученици от гимназията по туризъм и готвачи – любители.
При връчването на наградите, кметът Пламен Стоилов призна  "Няма да крия, че когато имам време ми доставя огромно удоволствие да готвя. Всичко онова, което тук видях,  на тези маси, което беше направено е впечатляващо. Поздравления на всички, които се осмелиха и участваха“.

Отборът на Теди и Илия събра 296 от 300 възможни точки. Менюто, което бе оценено най-високо от професионалното жури, по световни стандарти бе паеля и царевични хлебчета.
Теодора Иванова пък получи веднага предложение за работа от собственика на ресторант „Балкантурист“ Теодор Цанев.
Второто място бе за Пламена Енчева от филиала на Русенския университет в Разград и Васко Георгиев от Гимназията по туризъм.
Третото място отиде при Елена Ангелова от Община Русе и Александър Русев, също ученик в Професионалната гимназия по туризъм.
Наградата на журито отиде при отбора, воден от етноложката Десислава Тихолова от Регионален исторически музей.
Ивайло Димитров – председател на Клуба на професионалните готвачи –Русе заяви, че много от професионалните готвачи биха завидели на показаното от аматьорите. „Доста сме респектирани от това, което участниците показаха в състезанието – техники, доста добри рецепти се получиха. Коментирахме с колегите, че доста професионалисти биха завидели на това, което ние видяхме. Интересното, което като резултат излезе е, че между първия и деветия отбор има 80 точки разлики, което е много малко по принцип за нашето оценяване. А от пето до първо разликата е 8 точки, което означава, че професионализма е много висок“.
Догодина състезанието ще е още по-мащабно, интересът и ентусиазмът - още по-големи, прогнозираха състезатели, жури и гости.




Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов