Николина Ангелкова: Пътят София-Калотина е държавен приоритет

По проекта се работи, увери транспортният министър

Служебният министър на транспорта Николина Ангелкова заяви, че пътят София – Калотина е основен приоритет за държавата, по който се работи.

„Скоростен път Видин-София и Калотина-София са основен приоритет на държавата и по тях Министерството на регионалното развитие и Агенция „Пътна инфраструктура“ провеждат ежедневни срещи с Европейската инвестиционна банка и Световна банка, за да може тези проекти да бъдат включени за финансиране. Тези проекти не се захвърлят, напротив, по тях се работи“, посочи Ангелкова.

„Другият важен проект, който сме предложили от пътните проекти е тунелът под връх Шипка. В момента апликационната форма за обхода на Габрово е в ЕК и е приета. Работи се по пътните отсечки на обхода и по изграждането на тунела. Необходимо е да има проекти, които могат да стартират веднага и да усвояват средства, а АМ „Хемус“ в частта си от Ябланица до Плевен е точно такъв проект“, коментира министърът.

По думите й, от 2015 г. може да започне реално строителството на обекта, както и ЛОТ 3.1 и 3.3 на АМ „Струма“.

Ангелкова отбеляза, че се очаква проектирането на Видин-София да приключи в края на 2015 г. и началото на 2016 г.

„По отношение на железопътните проекти, изключително важен приоритет е довършването на железопътното трасе Пловдив-Бургас Втора фаза, както и направлението до турската граница Елин Пелин-Ихтиман-Септември. С това общият бюджет на железопътните проекти е около 1 милиард и 30 милиона евро. За да довършим направлението, сме включили трасето Драгоман-София-Елин Пелин“, каза още тя.

Министърът поясни, че за първите 3 години България има запазен бюджет от 406 млн. евро по „Connecting Europe facility“.

„Този бюджет се гарантира едва след като държавата подаде апликационна форма за тези си проекти и тя бъде одобрена“, каза още Николина Ангелкова, предава „24 часа“.Снимка на Деня

МВнР: Сънародниците ни в Европа и Турция вече могат да гласуват, приключи вотът в Нова Зеландия