Николина Ангелкова: Ако до петък няма мерки за справяне с проблемите в БДЖ, ще се сменят директори

Целева проверка в НКЖИ, БДЖ „Пътнически превози" и БДЖ „Товарни превози" показва наличието на системен проблем в условията на труд

Ръководителят на движението на гара „Волуяк” не е подал сигнал за преминаването на влака. Това каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Николина Ангелкова пред журналисти във връзка с инцидента на 9 октомври на ж.п. прелез „Обеля“ в кв. „Обеля“ 2, когато локомотив, движещ се от гара „Волуяк” за Централна гара-София, удари лек автомобил и един човек загина.

Ангелкова поясни, че техническото разследване по случая все още не е приключило, но това, което е установено до момента е, че ръководителят на движението на гара „Волуяк” не е подал сигнал на прелезопазачката за преминаването на влака.

Служителят на ДП НКЖИ е отстранен временно от длъжност, заяви още Ангелкова и допълни, че все още се изясняват причините, заради които той не е подал сигнала. Министърът на транспорта допълни, че той ще понесе отговорност за действията си. Ангелкова уточни също, че в момента на инцидента бариерите на прелеза са били вдигнати и преминаването на моторни превозни средства е било разрешено, именно защото прелезопазачката не е била уведомена за преминаването на влака.

"До петък трябва да бъдат представени конкретни мерки за подобряване на условията в железопътния транспорт. Ако до тогава не видим конкретни мерки за справяне с проблемите, ще има смяна на директори", заяви министърът.

Проверките показват наличието на системен проблем, свързан основно с условията на труд, тяхното подобряване, поддръжката на локомотивите, поддръжката на инфраструктурата заради множеството кражби.

Утре ще бъде проведена среща с транспортните синдикати, на която ще стане ясно какви мерки ще бъдат взети за подобряване на персонала.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)