Емоционално посрещане на Игнат Канев в Русенския унивeрситет

Дарителят е доволен от построения с неговата финансова помощ „Канев център”

Емоционална, много топла и сърдечна бе срещата на  Игнат Канев и неговото семейство в „Канев Център Русенски университет“ на 2 октомври, където те бяха приети от ректора проф. Христо Белоев и академичното ръководство като част от университетската общност. Най-много радост и вълнение за всички създаде петмесечната внучка на г-н Канев Игнатия-Анна, която не се смути от камерите и микрофоните, нито от множеството хора на тържествената среща.

Домакините изненадаха и зарадваха дарителя и Почетен доктор на университета с вълнуваща презентация на всяка стъпка от раждането на идеята до откриването на построения вече „Канев Център“. „Когато началото на строителните дейности се забави заради технически и юридически въпроси, аз малко се притесних дали ще можем да го построим в срок“ – сподели г-н Канев в отговор на въпроса различават ли се българските архитекти и строители от тези в Канада и други краища на света, където г-н Канев е работил – „Но всеки от тях си свърши работата отлично и навреме – добави г-н Канев, като поздрави архитекта на Центъра Цвети Русинов, който също беше гост на събитието. За предстоящото откриване на Културен център „Игнат Канев“ в родното Горно Абланово дарителят сподели, че това дълг на всеки човек, който трябва да помага с каквото може: „Аз съм построил няколко големи сгради в Канада и сега тук, в България. Това е много важно за мен и семейството ми, да бъдем полезни и да подкрепяме там, където е нужно“. Те споделиха с проф. Белоев, че двамата обмислят и друга идея, но ще я обявят, когато са готови.

Господин Канев беше силно впечатлен от начина, по който сега „Канев Център“ функционира. Мениджърът на Центъра, д-р Петя Ангелова му показа фото-разходка, регистрирала десетки университетски, градски, регионални и национални събития, които практически ежедневно се провеждат в Центъра. Презентацията потвърди думите на проф. Белоев, че само за няколко месеца „Канев Център“ се е превърнал в неизменна част от живота на града и страната, предоставяйки прекрасни условия за музикални събития, театрални постановки, университетски тържества и церемонии, научни конференции, национални и международни форуми.

Дали Игнат Канев ще посещава пак Русе и родния край? На този въпрос Игнат Канев отговори с усмивка: „Аз съм вече на 88 години, в самолета на път за България нямаше друг по-възрастен от мен пътник. Но да, ще идвам винаги докато мога“. Отговорът на този въпрос той свърза и с друг отговор – на питането кои са най-важните ценности за него и коя е тайната на дълголетието му – „Семейството – и той посочи съпругата, двете си дъщери, мъничката Игнатия-Анна и племенника си – „Птица, която се срамува от своето гняздо, не трябва да живее. Аз се гордея със своите родители, със своето село и хората, с които съм израснал. Искам внучката ми да се гордее с мен така, както аз с тях. Когато през петдесетте години започнах в Канада, никой не беше чувал за България. Хубаво е че тя стана част от Европейската общност. Сега българите в Канада работят за нейното име, а канадските власти поощряват опазването на традициите и езика на националностите, които живеят там. А дълголетието е родова черта, и баща ми и дядо ми – всички бяха дълголетници“.

Разбира се, не беше отмината и темата за предстоящите избори и българските политици. Според г-н Канев най-важното е да има условия всеки да се труди упорито, за да постига това, което желае, но да си плаща данъците и да мисли не само какво държавата ще му даде, а какво самият той може да направи, за да станат нещата по-добри.  



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов