Обявиха наградите в международния конкурс за екслибрис в Русе

Германка взе Голямата награда

На официалната церемония в Регионална библиотека Любен Каравелов - Русе бяха обявявени отличените участници в Х-я Международен конкурс за екслибрис „Ex Libris - Ex Аmore“.
В конкурса тази година се включиха 183 творци от 33 държави. Имаше  участници от България и почти всички европейски страни, както и от Бразилия, Индия, Китай, Колумбия, САЩ, Тайланд и Япония.
Жури с председател художникът Иван Токаджиев определи наградите.
ГОЛЯМАТА НАГРАДА се присъжда на Елеонора Гершанович от Германия за творбата “Ex Amore Ksenija Rappoport” .
НАГРАДАТА НА РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА „ЛЮБЕН КАРАВЕЛОВ” – РУСЕ отива при  Патрик Ауберт от Франция за екслибриса „ Sans Titre “.
НАГРАДАТА НА РОТАРИ КЛУБ РУСЕ се дава на Луиджи Касалино от Италия за творбата „Lucrezia“.
НАГРАДАТА НА ЗОНТА КЛУБ РУСЕ получава Флоренция Кошиняно от Аржентина за екслибриса „Ex Amore Fernando Marchese“.
Отличени за участието си в конкурса с поощрителни награди са: Цвета Петрова и Деница Иванова-Александрова от България, Кристоф Бак от Полша, Франциско Мартинез от Мексико, Ерхун Сенгюл от Турция и Петер Крупа от Словакия.
Темата на ХІ-я Международен конкурс за екслибрис през 2015 г. е “EX  LIBRIS – ЕХ HEREDITATE”.
По време на събитието бяха открити и две изложби. „Ex Libris – Ex Amore” е името на първата експозиция, която представя творби на участниците в конкурса през 2014 година. Втората експозиция проследява историята на Международния конкурс за екслибрис от неговото създаване през 2005 година. В нея са показани наградените творби от изминалите година, снимки, рекламни материали, печатни и електронни издания на конкурса.
За трета поредна година международният форум се осъществява с финансовата помощ на Община Русе по Програмата за подкрепа на проекти в областта на изкуството и културата



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов