„Черната топола” е на изчезване, установиха русенските специалисти

За да се спаси, е залесена нова горичка на 30 декара площ край Русе

Специалисти са преброили едва 30 дървета от Русе до Тутракан. Този рядък вече вид е изключително полезен, защото укрепва бреговете и е с по-дълъг живот от масово разпространената хибридна топола.
От Дирекцията „Парк Русенски Лом” съобщиха, че черната топола е изчезнала след масовото и изсичане за разчистване на площи  и заради ценния фурнир, който се получава от нея. Дърветата от вида живеят до 60-80 години, дънерът им е широк до 1.20 метра. За разлика от Черната топола, новият  хибрид е с живот до 20 години и не е толкова устойчив вид. За да може да се спаси дървесния вид, специалистите от парк „Русенски Лом” са направили залесянаве на 30 декара  на Черната топола край село Бръшлян като са засадили млади  клончета.

В Сърбия масова е засадена американки вид топола и също черната е на изчезване. На заседание в Нови Сад е станало ясна, че крайдунавските природни резервати трябва да се обединят в Асоциация на Дунавските паркове. Тя вече е конструирана и в нея участват 12 природни паркове от 8 държави. Асоциацията ще бъде част от Дунавската стратегия и ще кандидатства пред Европейския съюз за финансиране на свои проекти. По тази линия в Русе са идвали експерти от Австрия, за да се запознаят с условията за туризъм в парк „Русенски Лом”. След тяхното посещение експертите в Русе вече са замислили специален маршрут за слепи хора, който да бъде изпълнен край село Нисово.

Днес бе представено луксозно издание, в което има представени природните паркове с легенди, видове растения и животински свят,



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)